Доступність посилання

ТОП новини

Міністр оборони: Вибухи під Харковом припинилися


Юрій Єхануров стверджує, що нових вибухів на військових складах під Лозовою Харківської області вже не спостерігається. Склади «аркового типу» з найнебезпечнішими боєприпасами, тобто бетоновані укриття для боєголовок ракет, залишились неушкодженими.

Юрій Єхануров стверджує, що нових вибухів на військових складах під Лозовою Харківської області вже не спостерігається.

Склади «аркового типу» з найнебезпечнішими боєприпасами, тобто бетоновані укриття для боєголовок ракет, залишились неушкодженими.

Однак, зауважив міністр, ці боєзапаси, які «побували в зоні лиха», вже не можна буде використовувати.

Також він повідомив, що слідство має шість версій виникнення пожежі на військових складах, але не уточнив, які саме.

Водночас, за його словами, зовсім незрозуміло, чому саме виникла пожежа.

Щоб з’ясувати причини виникнення пожежі, на місці пригоди працюють військова прокуратура, військова контррозвідка, МВС, МНС.

Очікується прибуття двох груп саперів, «щоб ця зона була перевірена, щоб там не було навіть шматків металу», сказав Юрій Єхануров.

Анатолій Гриценко: На арсеналі під Лозовою немає боєприпасів великого радіусу дії

Голова парламентського комітету з питань державної безпеки та оборони вважає, що ситуація на арсеналі в Харківській області не така загрозлива, як була в Новобогданівці.

Як повідомив колишній міністр оборони в інтерв’ю Радіо Свобода, під Лозовою немає боєприпасів великого радіусу дії.

А щодо боєголовок до ракет, то за словами Гриценка, з оперативного штабу йому повідомили, що вони перебувають у бетонованих сховищах, які, на думку військових, надійно вбережуть їх від вогню та вибухів.

Анатолій Гриценко впевнений, що встановити причини надзвичайної ситуації можуть лише слідчі.

Однак він нагадує, що причиною подібних ситуацій із пожежами й вибухами на складах боєприпасів біля Новобогданівки Запорізької області та поблизу села Цвітоха Хмельницької області був людський фактор.

На новобогданівських складах найбільша пожежа сталася 2004 року; вибухи вбили 5 осіб. 2006 року на тих самих складах сталася дещо менша пожежа з вибухами боєприпасів, тоді ніхто не загинув. Біля Цвітохи пожежа на складах боєприпасів із вибухами була 2005 року. Ще один такий самий інцидент був і на складах біля Артемівська Донецької області в 2003 році.

Евакуйоване із зони вибухів населення забезпечують харчуванням

Міністр із надзвичайних ситуацій Володимир Шандра повідомив, що вдалося повністю вирішити питання з харчуванням і медичним обслуговуванням евакуйованого населення, а також із заправкою техніки підрозділів МНС.

Також міністр доручив закрити об'єкти торгівлі у 5-кілометровій зоні навколо військових складів у Лозівському районі Харківщини, де вибухають боєприпаси.

Зранку Володимир Шандра спільно з військовими керівниками здійснив обліт території арсеналу, де зараз, хоча і з меншою інтенсивністю, ніж 27 серпня, продовжують вибухати боєприпаси, повідомили в МНС.

Пожежа на 61-му арсеналі Південного оперативного командування Сухопутних військ ЗС України виникла учора. Склад розташований поблизу міста Лозова Харківської області, на загальній площі майже 500 гектарів. Боєприпаси зберігалися у 45 сховищах та 63 відкритих майданчиках. Обсяги зберігання на арсеналі становлять близько 94,3 тисяч тонн боєприпасів. Людей у п’ятикілометровій зоні навколо арсеналу евакуювали.

Однією з можливих причин інциденту називають лісову пожежу.

Триває гасіння пожежі на складах боєприпасів на Харківщині

Сили Міністерства з питань надзвичайних ситуацій повністю контролюють ситуацію в зоні пожежі на 61-му арсеналі Південного оперативного командування Сухопутних військ Збройних сил України.

За словами начальника Харківського управління з питань надзвичайних ситуацій Володимира Росохи, сьогодні в зоні пожежі зможе працювати лише бронетанкова техніка.

Він вважає, що необхідно викликати саперів для знешкодження боєприпасів, які не розірвалися. За словами Росохи, радіус розлітання боєприпасів під час вибуху становитиме не менше 5 кілометрів.

За даними Харківської облдержадміністрації, до Лозової вже прибули для гасіння пожежі 10 міських автоцистерн і ще 10 — з області. На підході додаткові автоцистерни з Полтавської і Донецької областей.



ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG