Доступність посилання

ТОП новини

Чоловіки також у небезпеці!


Світлана Єременко

Київ – Донецька обласна громадська організація «Ліга ділових і професійних жінок» розробила новий проект «Чоловіки у небезпеці: SOS», щоб привернути увагу громадськості до проблеми торгівлі... чоловіками. За даними представництва Міжнародної організації з міграції, в Україні 24 відсотки від усіх, кому надали допомогу в 2007 році, були чоловіки.


Порушуючи тему торгівлі людьми, було б неправильно говорити лише про жінок. З кожним роком усе більше чоловіків потрапляють у пастку работорговців. Мета – трудова експлуатація.

І в цьому специфічність проблеми, особливо у східних регіонах України, вважає президент «Ліги ділових і професійних жінок» Людмила Горова: «Це вже перекос, якщо торгівлю людьми розглядати тільки як сексуальну експлуатацію жінок. Саме в східних регіонах виїжджають за кордон і потрапляють у ситуацію торгівлі людьми десь 5% жінок і 95% чоловіків».

У наш час торгівля людьми посідає третє місце серед найприбутковіших видів злочинної діяльності після нелегальної торгівлі наркотиками та зброєю.

За оцінкою Об’єднаних Націй, кожного року в світі продають від 2 до 4 мільйонів людей. За даними представництва Міжнародної організації з міграції в Україні, в пошуках кращого життя та високих заробітків з 1991 року в тенета нелегальних торговців потрапило 100 тисяч українців.

Як стають жертвою?

Найчастіше посередники діють таким шляхом: розміщують рекламу в засобах масової інформації, створюють нелегальні кадрові агенції та фальшиві вебсайти з працевлаштування. Вони обіцяють чудові перспективи: офіційну і добре оплачувану роботу офіціантками, моделями, танцюристками, няньками, будівельниками, таксистами, комп’ютерниками. А замість цього відбирають документи, позбавляючи людину будь-яких прав. Протести жорстоко придушують.

Найстрашніше те, що часто торговцями «живим товаром» стають близькі люди, яким ви довіряєте: друзі, чоловік, родичі, приятелі і навіть батьки. Відомі факти, коли юнак продав свою кохану, а батьки – дитину за добру винагороду.

Географічна карта країн та міст, куди потрапляють українці, дуже широка. Представництву МОМ в Україні довелося надавати допомогу жертвам, яких продавали до 55 країн світу, навіть до таких віддалених, як Південна Корея, Нігерія... Але найчастіше українці потрапляють до Польщі, Росії та Туреччини.

Хто допоможе?

В Україні запобіганням торгівлею людьми та допомогою потерпілим займаються правоохоронні органи, Служба безпеки, представництво Міжнародної організації з міграції в Україні, ОБСЄ, а також більше 30 громадських організацій в усіх регіонах: Західноукраїнський центр «Жіночі перспективи» (Львів), «Чоловіки проти насильства» (Вінниця), «Жіноча громада» (Харків), «Жіночий інформаційно-консультаційний центр» (Житомир) та ін.

Львівський центр «Жіночі перспективи» спільно з польським фондом «Ла Страда» реалізували проект «Щасливої подорожі-2», спрямований на запобігання торгівлі людьми. Протягом місяця вони проводили інформаційну кампанію на українсько-польському кордоні, надаючи необхідні відомості про країну, ризики, що існують при влаштуванні на легальну та нелегальну роботу та координати організацій, куди можна звернутись у разі необхідності.

На засідання донецької Ліги ділових та професійних жінок
Донецька Ліга ділових та професійних жінок, яку очолює Людмила Горова, одна з найперших громадських організацій, яка серйозно і системно почала займатись проблемою торгівлі людьми ще у 1998 році. Тоді тут створили центр «Жінка для жінки», метою якого стала протидія торгівлі та сексуальній експлуатації жінок, а також допомога потерпілим від насильства.

Жінки, що стали жертвами насильства або повернулися з рабства, отримують психологічну та юридичну допомогу.

Цілодобово працює «телефон довіри». Для них проводять різноманітні тренінги з підвищення власної самооцінки, розробки бізнес-планів, започаткування приватної справи. Спільно з Центром зайнятості Ліга сприяє працевлаштуванню жінок, які пройшли реабілітацію та починають нове життя.

Врахувавши досвід діяльності центру «Жінка для жінки», Ліга вийшла на якісно новий рівень роботи. Тепер за допомогою тренінгів жіноча громадська організація навчає міліціонерів високого рангу та дільничих, держслужбовців соціального профілю працювати з людьми, що стали жертвами торгівлі.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG