Доступність посилання

ТОП новини

Захід каже, що немає мандату для дій на Кавказі (європейська преса)


Прага – Фактично всі європейські газети продовжують писати про можливі наслідки вторгнення Росії до Грузії та реакцію світу на ці дії Кремля. Чимало оглядачів не виключають, що другою Південною Осетією може бути український Крим. У деяких газетах лунають заклики про необхідність припинення розмов щодо можливого надання Україні та Грузії Плану дій щодо вступу до НАТО та переходу до конкретних кроків щодо цього.

Лондонська «Ґардіан» не сумнівається, що внаслідок «грузинської війни» «правила міжнародної гри раз і назавжди змінилися».

Газета переконана у тому, що «Грузія – цвинтар однополюсного американського світу».

У своєму коментарі оглядач «Ґардіан» Шеймус Мілн наголошує, що США однозначно програли світову битву за одноосібне домінування в глобальній політиці. Цей автор обвинувачує США та їхніх соратників у сприянні «нехтуванню міжнародним правом» та ООН у Пакистані, Афганістані, на Близькому Сході, що, на думку Мілна, підштовхнуло Росію до руйнування однополюсного світу.

Хоча, як підсумовує оглядач «Ґардіан», Росія продовжує залишатися регіональною державою і найближчим часом не зможе кинути глобального виклику США.

Крім того, на думку Мілна, багатополюсний світ збільшує небезпеку конфлікту. Тому на завершення автор у «Ґардіан» закликає нового президента США «посилити тиск, який дозволить відновити систему міжнародних відносин, засновану на правилах».

Британський оглядач із проблем України Аскольд Крушельницький розмірковує на сторінках ще однієї лондонської газети, «Індепендент», над імовірністю перетворення українського Криму на другу Південну Осетію. Автор статті вказує на те, що «будь-які потрясіння в Криму можуть викликати політичний сейсмічний шок, який розколе Україну за існуючими лініями, етнічних та мовних відмінностей». Крушельницький наводить на сторінках «Індепендент» слова українського активіста з Криму Василя Овчарука, який вважає, що «Москва закладала основи для окупації Криму впродовж багатьох років прискіпливої пропаганди».

Овчарук наводить тут приклади високого ступеня ненависті російського населення Криму до всього українського. Ккрім цього, як пише Крушельницький в «Індепендент», можливому втіленню Росією південно-осетинського варіанту в Криму сприяють також російський флот у Севастополі, засилля на півострові бізнесменів-росіян, а також роздача тут Москвою російських паспортів.

Впливова лондонська газета «Таймс» закликає у свої редакційній статті до посилення тиску на Росію з метою «збільшити ціну ізоляції для неї», щоб змусити таким чином Москву замислитися над можливими плодами своєї необдуманої політики щодо Грузії.

Газета також закликає перестати, нарешті, дискутувати щодо можливого надання Україні та Грузії ПДЧ і перейти до конкретних кроків у цьому напрямку.
  • Зображення 16x9

    Василь Зілгалов

    Із Радіо Свобода співпрацюю з 1989 року. Переїхав з Мюнхена до Праги у березні 1995 року. Народився в сталінській Україні. Троє з родини загинули від голоду у 1932-33 роках. Мати ледве уціліла в 1933-му. Батько пройшов Колиму але система все ж знищила його. Окрім батька, тоталітаризм згубив чотирьох моїх дядьків. Закінчив історичний факультет. Викладав методологію історії. Підготував дві дисертації. Чимало написав. Журналістом став з 1969 року, після вторгнення радянських військ до Праги. Опублікував роботи з історії політичної публіцистики, книги з історії українських міст, дослідження про Василя Пачовського, з історії української еміграції.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG