Доступність посилання

ТОП новини

Київ контролює дії Чорноморського флоту на підставі міжнародного права – МЗС


Міністерство закордонних cправ України заявляє, що ніхто не може поставити під сумнів суверенне право України здійснювати контроль за перебуванням іноземних військ на своїй території.

І такий контроль Україна здійснює якраз на підставі чинних міжнародних угод щодо Чорноморського флоту Росії і норм міжнародного права, мовиться в коментарі, який МЗС поширило у відповідь на заяву президента Росії.

Учора Дмитро Медведєв заявив, що російський флот діє в Україні на підставі міжнародної угоди, яка має пріоритет перед «указами місцевої влади» і виконуватиме накази свого верховного головнокомандувача збройних сил, тобто самого президента Росії.

А укази Президента України й постанови українського уряду про поновлення Україною первісних дозвільних умов пересування Чорноморського флоту на її території й через її кордони російський керівник назвав «емоціями», які «не варто й коментувати».

Відтак МЗС заявляє, що українська сторона вітає прагнення Росії дотримуватися своїх міжнародних зобов’язань щодо тимчасового перебування Чорноморського флоту Росії на території України.

Українське зовнішньополітичне відомство нагадує російському керівникові, що саме пунктами 1 та 5 статті 15 Угоди про статус та умови перебування Чорноморського флоту Росії на території України визначено, що перетинання державного кордону України кораблями та літаками Чорноморського флоту Росії здійснюється на основі чинного законодавства України, а пересування сил флоту українською територією проводиться після погодження з українською стороною.

У Києві сподіваються, що Росія буде дотримуватися відповідних вимог базових угод та виконувати їх у повному обсязі, як про це заявив російський президент.

Реакція в Росії на рішення України щодо Чорноморського флоту неприйнятна – МЗС

Українська сторона на зустрічі з тимчасовим повіреним у справах Росії в Україні закликала до стриманості і коректності в оцінках цілком обґрунтованих та правомірних дій України, повідомила прес-служба Міністерства закордонних справ.

Російському дипломатові нагадали, що рішення України стосовно Чорноморського флоту схвалені у повній відповідності до вимог двосторонньої Угоди про статус та умови перебування Чорноморського флоту Росії на території України.

Українська сторона сподівається, що російський Чорноморський флот адекватно сприйме запроваджені правила та неухильно дотримуватиметься їх, мовиться в повідомленні.

Останнім часом чільні російські військові критикували поновлення Україною первісних дозвільних умов пересування Чорноморського флоту на її території й через її кордони й заявляли, що українські законодавчі акти для них не є вказівкою до дії.

А вчора й президент Росії Дмитро Медведєв, коментуючи укази Президента України й постанови українського уряду про це, заявив, що російський флот діє в Україні на підставі міжнародної угоди, яка має пріоритет перед «указами місцевої влади» і виконуватиме накази свого верховного головнокомандувача збройних сил, тобто самого президента Росії.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG