Доступність посилання

ТОП новини

У Лондоні страйкують водії автобусів


Лондон – 24-годинний страйк водіїв міських автобусів сьогодні спричинив значні труднощі для пасажирів у британській столиці. Дві з половиною тисячі водіїв однієї з компаній вимагають підвищення заробітної плати.

Страйк, який паралізував 80 автобусних маршрутів у Лондоні, оголосили працівники компанії «First». Водії, що належать до профспілки «Unite», вимагають підвищення платні до стандарту, що існує в усій автобусній мережі столиці, тобто до 30 тисяч фунтів стерлінгів на рік (це приблизно 60 тисяч доларів). Докладніше про причини страйку розповів речник профспілки.

За його словами, «йдеться про те, щоб усі водії автобусів мали один, однаково високий, рівень платні. Адже водії об’днання «First» керують автобусами на тих самих вулицях заходу, центру й сходу Лондона, що й водії, які заробляють на кілька тисяч фунтів на рік більше, ніж вони».

Проте виконавчий директор компанії «First» Ейдріян Джоунз каже, що фінансово просто неспроможний витримати підвищення платні на більше, ніж 4 відсотки. «Ми можемо, – каже Джоунз, – працювати лише у межах тих коштів, які маємо. Тож наша пропозиція підвищення становила ту межу, перейти яку ми просто не можемо собі дозволити. Це цілком пристойна пропозиція. Звичайно, ми відкриті для подальших дискусій, але вони мають також розглядати шляхи підвищення ефективності операцій».

Місто не паралізоване, але проблеми є

Якщо пройти центральними вулицями Лондона, то страйк не кидається у вічі. Але на зупинках, через які пролягають маршрути фірми «First», скупчилося багато народу. Ті автобуси, що й далі ходять, дуже переповнені, і пасажирам доводиться стояти навіть на другому поверсі традиційних англійських дабл-декерів, чого зазвичай тут не роблять.

Хоча профспілка каже, що на роботу вийшло лише 4-5 водіїв, речник страйкуючої компанії каже, що насправді таких значно більше, й автобуси ходять, як завжди, на 14-ти маршрутах. Загалом страйк вразив 14 відсотків автобусної мережі столиці.

Профспілка «Unite» заявляє, що нерівність у платні у 18 різних автобусних фірмах, які обслуговують Лондон, становить близько 6 тисяч фунтів на рік. Є також різниця в оплаті лікарняного, у пенсіях та відпускних.

Профспілка хоче рівності для всіх 28 тисяч водіїв маршрутних автобусів на засаді 38-годинного робочого тижня. Члени профспілки планують новий 48-годинний страйк на 12-13 вересня.

Організація «Лондонський транспорт» столичної мерії закликає пасажирів перевіряти свій маршрут і заздалегідь шукати альтернативні шляхи поїздок містом.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG