Доступність посилання

ТОП новини

«Європейське добросусідство»: мистецтво не знає кордонів


Київ – «Європейські дні добросусідства» розпочалися на українсько-польському кордоні, на місці майбутнього пункту пропуску Угринів-Долгобичів. Мета заходу – привернення уваги громадськості до стану кордону та «наведення мостів» між народами, які створюють європейську спільноту.

Перше, що впадає в очі подорожньому на українсько-польському кордоні, – відсутність будь-яких змін з часів СРСР. Колючий дріт, викопані рови, розбиті дороги.

«Зламати» ситуацію вирішили ініціатори міждержавного проекту «Європейське добросусідство»: міжнародний благодійний фонд «Open Ukraine», Посольство Польщі в Україні, Фундація духовної культури пограниччя та Академія української молоді. 30 серпня на українсько-польському кордоні у містечку Угринів вони збирають знаних українських і польських музикантів, митців, майстрів народної творчості.

Культура як місток між народами

Музика найкраще об’єднує людей, вважає один із організаторів мистецького дійства отець Степан Бартух.

Він вважає, що нині Україна опинилась у ситуації, коли її західний кордон розділив не тільки держави, а й народи. Особливо болісно на такі речі реагують митці, для яких пізнання сусідніх країн, культур і мистецьких традицій та досягнень сусідніх народів – «можливість віднайти свій власний творчий шлях, побачити себе у світі і (як би пафосно це не звучало) світ у собі...».

Отця Степана охоче підтримує Посол Польщі Яцек Ключковський. На його думку, цей захід є віддзеркаленням думки громадянського суспільства про ситуацію на кордоні. «Звичайно, слід такі заходи продовжувати, щоб влади – польська та українська – зрозуміли: кордон – це не тільки лінія, яка теоретично розділяє наші країни, де нам слід боротися проти незаконної міграції, проти злочинності, контрабанди».

Дійство, яке розгорнеться на кордоні

У музичному дійстві та концерті візьмуть участь українські «Океан Ельзи», «Бум Бокс», «Тартак» і польський гурт «Karimski Club» та співачка Kayah. Ведучий концерту – український журналіст Ігор Пелих. Він розповідає, що це буде фантастичне видовище і буде пряма телевізійна трансляція на дві наші країни.

Прикордонне мистецьке дійство підтримав міжнародний благодійний фонд «Open Ukraine». Його координатор Лариса Сивак вважає, що підтримка таких заходів – справа державної ваги: «Ми його підтримали і сподіваємося, що цей захід допоможе у подоланні кордонів, стиранні кордонів: спочатку у культурному плані, далі – гуманітарному та економічному. А вже за фізичним справа довго не буде стояти».

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG