Доступність посилання

ТОП новини

Погляд на Схід, або Яким стане Донбас – помаранчевим чи ..?


Віктор Ющенко під час робочого візиту до Донецького регіону, 29 серпня 2008 р.
Віктор Ющенко під час робочого візиту до Донецького регіону, 29 серпня 2008 р.

Київ – Прем’єр-міністр та Президент продовжують змагатися за голоси східного електорату. Сьогодні Віктор Ющенко поїхав відзначати День шахтаря до Донецька, а Юлія Тимошенко вирішила відсвяткувати професійний день гірника у Луганську. Чи вдасться колишнім союзникам оволодіти симпатіями шахтарів? І хто із них має більше шансів?

Донбас – великий густонаселений регіон. Тож і Президент Віктор Ющенко, і Прем’єр-міністр Юлія Тимошенко вирішили використати День шахтаря, щоб здобути прихильність мешканців східного регіону. Попри те, що Донбас вважають електоральним полем Партії регіонів, і Ющенко, і Тимошенко вже давненько розпочали змагання за цей регіон.

До Донецька можна лише Ющенку?

Планувалося, що Прем’єр-міністр святкуватиме День шахтаря у Донецьку. Однак місцева влада їй відмовила, мотивуючи це тим, що у зв’язку з трагедіями на шахтах проводити урочисті заходи недоречно. Проте, як видно, для Ющенко був зроблений виняток. Тимошенко вирішила тоді поїхати відзначати професійне свято гірників до Луганська.

Погляди Президента та Прем’єра на Схід є не так бажанням здобути симпатії електорату, як продемонструвати бажання тактичного союзу нинішньої правлячої еліти з представниками тамтешньої еліти. Зокрема, Партії регіонів. Так вважає політичний експерт Кость Бондаренко.

Що ж стосується боротьби за симпатії виборців Донбасу, то, на думку політолога, ні Ющенко, ні Тимошенко не мають великих шансів: «Все-таки, у переважній більшості Схід, якщо буде стояти вибір між Ющенком та Тимошенко, не прийде на вибори.
Поява деяких представників «Нашої України – Народної самооборони» носила виключно формальний характер. Вони хотіли продемонструвати, що вони можуть співпрацювати із Партією регіонів».

Стилістика Тимошенко східніша

Шанси Ющенка та Тимошенко отримати підтримку Сходу й справді невеликі, однак вони є, переконаний політолог Олександр Палій. Але Пані Тимошенко сьогодні має набагато більше можливостей сподобатися Сходу, каже пан Палій.

«Вона і на минулих виборах продемонструвала достатньо радикальне збільшення числа голосів на Сході. Стилістика Тимошенко наближена до східного електорату. І стилістика, і відповідні месиджі, і спроби ухилитися від якихось гострих тем, які розколють Україну на частини, – усе це працює на те, що Тимошенко матиме кращий результат на Сході, ніж Ющенко», – вважає Палій.

Втім, доти, доки політики намагаються продемонструвати, хто ж більше любить виборців (у даному випадку гірників), проблем у країні не зменшується.

Сьогодні Україна посідає третє місце в світі за кількістю смертей на шахтах. На першому місці Китай, на другому – Росія.

На думку фахівців, однією з причин високої смертності на українських шахтах є саме безвідповідальність чиновників.
  • Зображення 16x9

    Тетяна Ярмощук

    Працюю на Радіо Свобода з 2005 року. Укладач та ведуча Ранкової Свободи, пишу на енергетичну та економічну тематику. 2006 року закінчила Інститут журналістики Київського національного університету імені Тараса Шевченка. А у 2009-му – Інститут політичних наук. 

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG