Доступність посилання

ТОП новини

Як США та союзники реагують на випади Москви проти Вашингтона


Барак Обама, Джон МакКейн
Барак Обама, Джон МакКейн

Нью-Йорк – Вторгнення Росії на територію Грузії спричинило настільки значне погіршення відносин Росії зі Сполученими Штатами, що дійшло до відвертих антиамериканських випадів Москви. Зокрема, російський прем’єр-міністр Володимир Путін в інтерв’ю CNN стверджував, що війну у Грузії спровокував, нібито, «хтось у Сполучених Штатах», щоб збільшити шанси одного з кандидатів на успіх у президентських перегонах. Путін не уточнював, про якого саме кандидата йдеться.

Обидва претенденти на Білий дім – і республіканець Джон МакКейн, і демократ Барак Обама – засудили російські акції у Грузії.

Сенатор МакКейн, зокрема, заявив, що воєнна операція Росії загрожує світовій системі енергоресурсів і складає потенційну небезпеку для економіки США.

Що ж до сенатора Обами, то він у промові на з’їзді демократів у Денвері обіцяв відновити «сильну й пряму дипломатію, щоб стримати російську агресію».

Обама і сенатор Джо Байден, кандидат на віце-президента, зустрілися з грузинською делегацією на чолі зі спікером парламенту Давидом Бакрадзе. Після зустрічі Обама заявив, що США повинні «посилити міжнародну ізоляцію Росії за її дії». Байден, нинішній голова сенатської комісії закордонних справ, сказав на з’їзді: «Ми притягнемо Росію до відповідальності за її дії, і ми допоможемо народові Грузії відбудувати країну».

Як реагував Вашингтон на твердження Путіна?

Російський прем’єр не лише стверджував, що Сполучені Штати нібито спровокували війну у Грузії, а й також запевняв у тому ж таки інтерв’ю CNN, що в зоні бойових дій буцімто перебували американські громадяни, які «виконували накази свого начальства».

Вашингтон відреагував негайно і гостро. Це вперше за всі роки президентства Джорджа Буша офіційні представники адміністрації вдаються до таких відверто критичних висловлювань щодо Москви. Представник державного департаменту Роберт Вуд назвав слова російського прем’єра «нісенітницею».

Прес-секретар Білого дому Дана Періно відкинула звинувачення з боку Путіна і пішла ще далі, назвавши їх «свідомо брехливими». «Твердження, що Сполучені Штати режисерували все це заради інтересів політичного кандидата, звучить просто нерозумно», – сказала пані Періно.

Вона додала, що Сполучені Штати разом зі своїми союзниками «перебувають у процесі перегляду відносин із Росією».

А що ж союзники?


«Група семи» в опублікованій заяві засудила визнання Росією незалежності Абхазії та Південної Осетії від Грузії. Ця група вважає рішення Москви порушенням норм міжнародного права. Західні держави вимагають, щоб Росія дотримувалася умов перемир’я і вивела свої війська з території Грузії туди, де вони були до початку конфлікту.

Російське міністерство закордонних справ відповіло на ці звинувачення твердженням, що вони, мовляв, спричинені «бажанням виправдати агресивні дії Грузії».

Тим часом, міжнародна правозахисна організація Human Rights Watch повідомила, що на знімках, зроблених з космосу штучним супутником ООН, видно підпалені грузинські села в Південній Осетії поблизу Цхінвалі.

Правозахисники вважають це переконливим свідченням воєнних злочинів і порушенням прав людини.

Human Rights Watch закликає російський уряд притягти винних до відповідальності. Москва цей заклик ігнорує.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG