Доступність посилання

ТОП новини

Колишній офіцер узбецьких спецслужб звинувачує Каримова у розправі і терактах


Прага – Після кількох місяців переховування за кордоном просити притулок до Лондона приїхав колишній офіцер узбецьких спецслужб. Він стверджує, що президент Узбекистану Іслам Каримов особисто віддавав накази чинити криваву розправу над мирними жителями й влаштовувати теракти.

Президент Узбекистану Іслам Каримов
Ікром Якубов майже 10 років пропрацював у Службі безпеки Узбекистану, а потім два роки в Раді національної безпеки, дослужившись до рангу майора. Колишній працівник спецслужб у розмові з Радіо Свобода назвав президента Узбекистану «катом».

«Коли я працював у владі Каримова, то бачив багато нелегальних речей, жахливих речей: як вони фабрикували справи, вбивали людей, простих людей, які вірять в іслам, як вони нагнітають страх серед населення. І я був одним із апаратників, складовою цієї жахливої політики», – заявив Якубов.

За його свідченням, президент Узбекистану давав доручення офіцерам стріляти в учасників протесту в місті Андижан у 2005 році. А той, хто виконав наказ, тепер служить в елітній частині, яка охороняє президента Каримова і його доньок. За даними Якубова, під час сумнозвісних подій в Андижані загинуло понад півтори тисячі осіб. Це вдвічі більша цифра, ніж оцінки правозахисників. Каримов, зі свого боку, не раз відкидав причетність до цього кровопролиття.

Ікром Якубов дає інтерв'ю для Радіо Свобода
Колишній офіцер узбецьких спецслужб тим часом стверджує, що узбецька влада ще й сама влаштовувала теракти, щоб потім списати їх на ісламістську опозицію.

Є й інші звинувачення. Зокрема, він говорить про причетність влади до авіакатастрофи, в результаті якої в 2004 році загинув представник ООН. Якубов каже, що спілкувався з керівником слідчої групи, який був переконаний, що ООНівець мав інформацію про причетність узбецької верхівки до наркоторгівлі.

«Інформація схожа на правду, але потрібна пересторога»

Про брутальні методи режиму Каримова і раніше говорили дисиденти та закордонні спостерігачі, включно з колишнім послом Великобританії у Ташкенті Крейґом Мурреєм. Але свідчення Ікрома Якубова заслуговують на особливу увагу тому, що він сам займав чільні посади в узбецьких спецслужбах. Разом із тим колишній британський дипломат радить обережно ставитися до його слів.

«Узбекистан – це суспільство, де дуже поширена параноя. Є агенти і подвійні агенти, ті, хто грає на два боки і звітує обом сторонам. Хоча інформація Якубова виглядає справжньою і дуже цікава, однак завжди варто ставитися до подібних речей з певною пересторогою», – зауважив Крейґ Муррей.

Ікром Якубов вперше привернув увагу Радіо Свобода на початку липня, коли в узбецькій редакції помітили дописувача одного з емігрантських вебсайтів, який називав себе колишнім офіцером спецслужб, що втік за кордон. Через джерела у діаспорі журналісти знайшли втікача.

Спершу Якубов дав згоду лише на анонімне телефонне інтерв’ю, але в середині липня погодився оприлюднити своє ім’я і зустрітися в країні, де тоді переховувався. Це сталося після того, як в автокатастрофі за загадкових обставин загинув один із родичів Якубова. Колишній офіцер узбецьких спецслужб вважає, що це попередження йому від режиму Каримова.

(Прага – Київ)

  • Зображення 16x9

    Мар’яна Драч

    На Радіо Свобода – з 1996 року. Вела різні програми, серед яких «Україна і світ» та «Свобода сьогодні». Вивчала міжнародні відносини в Рузвельтському університеті в Чикаго і державне управління та економіку в Інституті державного управління і місцевого самоврядування (нині Академія) в Києві. Директор Української служби Радіо Свобода з травня 2013 року.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG