Доступність посилання

ТОП новини

У Німеччині Commerzbank проковтнув свого конкурента – Dresdner Bank


Берлін – У банківському секторі Німеччини відбулася серйозна перестановка сил. Один із найбільших кредитно-фінансових інститутів Німеччини – Commerzbank – проковтнув свого конкурента Dresdner Bank. За таке об’єднання довелося викласти астрономічну суму – 9 мільярдів 800 мільйонів євро.

«Це просто жахливо й моторошно» – такою була реакція 88-річної Лілі Коллас-Ґутманн на найбільше за останні 7 років поглинання в банківському секторі Німеччини. Ця жінка є онучкою Евгена Ґутманна – одного із засновників Dresdner Bank. Тепер цей кредитно-фінансовий інститут, який має за плечима 136 річну історію, залишиться тільки в спогадах. «Більше ніхто не цінує традицію», – зауважила Коллас Ґутманн.

Виклик лідеру галузі

Традиція традицією, але хитатися Dresdner Bank почав уже давно. Свою незалежність він втратив ще 2001 року, коли його придбав німецький страховий концерн Allianz, заплативши тоді, згідно з контрактом, 23 мільярди євро. Банк піддали серйозній реструктуризації, але вжитих заходів не вистачило, щоб його знову перетворити на прибуткове підприємство. Останній поштовх завдала світова фінансова криза. І от цим шансом вирішив використати відомий також в Україні Commerzbank зі штаб-квартирою у Франкфурті-на-Майні. Купивши свого конкурента за майже 10 мільярдів євро, він тепер може впритул наблизитися до лідера галузі Deutsche Bank.

Однак святкувати перемогу керівникам Commerzbank зарано – поглинання треба ще перетравити. «Ми маємо чіткий план інтеграції, який рішуче втілюватимемо в життя. Ми зосередимо свою увагу на подальшому зміцненні позицій на ринку й уникатимемо ризикованих кроків», – запевнив голова правління Мартін Блессінґ. Після такого придбання Commerzbank’у доведеться серйозно заощаджувати. Очікується, що буде скорочено 9 тисяч робочих місць по всьому світу і закрито 340 філіалів.

На біржі – скептичний настрій

Попри неминучі звільнення, німецькі політики привітали злиття банків-велетнів. «Успішний новий банк у майбутньому може створити більше робочих місць, ніж зараз опинилися під загрозою», – вважає прем’єр-міністр федеральної землі Гессен Роланд Кох.

Значно прозаїчніше і скептичніше оцінюють ситуацію аналітики. Не привітала таке поглинання й біржа. Курс акцій Commerzbank впав більше, ніж на 9 відсотків. Як зауважив економіст Дірк Бакер, це пов’язано з тим, що за Dresdner Bank довелося заплатити вищу ціну, ніж очікувалося. «Крім того, зовнішні обставини нині не вселяють надію в успішне завершення такого об’єднання», – сказав Бакер. Завершити об’єднання Commerzbank та Dresdner Bank планують найпізніше до кінця 2009 року.

(Берлін – Прага – Київ)

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG