Доступність посилання

ТОП новини

Рішення щодо Богатирьової ухвалене і обговоренню не підлягає


Олександр Наумов Донецьк – Новину про виключення Раїси Богатирьової з лав Партії регіонів на Донеччині зустріли спокійно. Принаймні, акцій протесту проти рішення політради партії не було. Навпаки, політична еліта фактично взяла тайм-аут для формулювання власної думки. Адже, з одного боку, Раїса Богатирьова є впливовою фігурою у регіоні, а з іншого боку, тут не звикли обговорювати рішення згори.

Партія регіонів завжди вирізнялася з-поміж інших суворою дисципліною та підпорядкованістю низових структур центру. Власне тому, як зазначають оглядачі, й досі з мінімальними втратами переживала різноманітні кризи. От і зараз – рішення про виключення Раїси Богатирьової з лав партії на місцях розцінюють з позиції «молодшого брата, який вважає, що старший брат завжди правий».

Ніякого розколу немає, заявив Радіо Свобода секретар донецької міськради Микола Левченко. Мовляв, рішення вже ухвалене і обговорювати його нічого. Однак Левченко висловив жаль, що Партія регіонів залишилася без Раїси Богатирьової. «Якщо дивитися з регіонів, ми втратили серйозного політичного союзника, за допомогою якого могли б добиватися поставлених завдань», – зазначив секретар Донецької міськради.

Рішення центру місцеві осередки не обговорюють

Міський голова Донецька Олександр Лук’янченко взагалі відмовився коментувати факт виключення Раїси Богатирьової з Партії регіонів. Він сказав, що не отримував офіційної інформації і про все дізнався із повідомлень ЗМІ.

Тож немає ніяких ознак того, що політрада регіоналів саме в цьому питанні прислухається до думки керівництва на місцях. Власне, й сподіватися на появу якоїсь іншої позиції не доводиться. Місцеві осередки ніхто не скликає для обговорення цього питання.

А політологи взагалі вважають, що думка в регіонах не відрізняється від рішення політради. Так донецький політолог Сергій Баришников каже, що рішення про виключення Богатирьової назрівало давно і є логічним розвитком подій, оскільки Раїса Богатирьова своїм фактом роботи у РНБО вже і так віддалилася від свого електорату.

І все ж експерти кажуть, що вплив місцевої політичної еліти на центр безперечно існує. Оскільки саме місцева бізнесова еліта і сформувала Партію регіонів, як таку. Але з часом цей вплив меншає, оскільки політики першого ешелону вже починають грати за іншими правилами. Це і є одна з причин конфліктних ситуацій усередині партії. Це хвороба розвитку, зазначають оглядачі.

(Донецьк – Київ – Прага)

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG