Доступність посилання

ТОП новини

У столиці Таїланду – надзвичайний стан


Прага – Про запровадження надзвичайного стану в Банґкоку оголосив у вівторок прем’єр-міністр країни Самак Сунтонвет. Це рішення ухвалене після кількаденних антиурядових протестів. Голова уряду пообіцяв, що надзвичайний стан не діятиме довго.Та все ж ситуацію в Таїланді оглядачі вважають надзвичайно складною. А в Таїланді традиційно відпочиває багато туристів із країн колишнього Радянського Союзу, в тому числі і з України.

Криза в Таїланді розпочалася тиждень тому, коли тисячі протестантів, вимагаючи відставки уряду, захопили урядовий штаб у Банґкоку. Поширення протестів по країні призвело до проблем на залізничному транспорті, а також закриття трьох регіональних аеропортів.

Протестувальники звинувачують уряд і його голову в корупції. Вони також вважають, що нинішній кабінет є маріонеткою в руках колишнього прем’єр-міністра країни Таксіна Чінавата, який перебуває у вигнанні після військового перевороту 2006 року.

Таїландський прем’єр не визнає цих претензій опозиції. За його словами, запровадження надзвичайного стану – «це єдиний спосіб вирішити проблему». «У мене не було іншого вибору, щоб вирішити питання раз і назавжди. Тепер реалізацією цього питання мають зайнятися військові і поліція», – заявив прем’єр.

Він вимагає, щоб протестувальники покинули урядову резиденцію. «Вони мусять це зробити. Це не місце для них. Ніхто не має права робити те, що вони зробили», – наполягає Самак Сунтонвет.

Після запровадження надзвичайного стану військові мають право затримувати людей у будь-якому місці столиці, розміщувати додаткові підрозділи військ для підтримання порядку, забороняти будь-які зібрання, в яких бере участь більше п’яти осіб, а також обмежувати роботу засобів масової інформації, якщо вони «підривають громадську безпеку».

Опозиція: «Тюрем на всіх не вистачить»

Надзвичайний стан у Банґкоку запровадили після того, як у ніч на вівторок у ході сутичок між протестувальниками і правоохоронцями одна людина загинула і десятки були поранені. Повідомляють, що в ході зіткнень була використана вогнепальна зброя.

Прихильники прем’єр-міністра прорвалися через поліцейські кордони до приміщення уряду, в якому вже перебували симпатики Народного союзу за демократію. Народний союз за демократію закликав профспілки країни оголосити страйк.

Представники опозиції заявляють, що не мають наміру підпорядковуватися режиму надзвичайного стану. Лідер Народного союзу за демократію Чамлонґ Сімуанґ, виступаючи перед кількома тисячами своїх прихильників, заявив, що владі «не вистачить тюрем для всіх нас».

Одна з профспілок обіцяє розпочати загальний страйк уже сьогодні, якщо прем’єр до того часу не піде у відставку. Однак прем’єр Самак Сунтонвет ще минулої суботи пообіцяв, що не піде у відставку. Криза в Таїланді триває.

(Прага – Київ)
  • Зображення 16x9

    Зиновій Фрис

    На Радіо Свобода з 1994 року. У різні роки очолював кілька газет, у тому числі «Заповіт» і «Пан плюс пані», був власним кореспондентом «Киевских ведомостей» у країнах Балтії та Скандинавії, а потім заступником головного редактора цього видання.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG