Доступність посилання

ТОП новини

Янукович та Тимошенко перекроюють політичне поле під свої потреби. Ющенку загрожує імпічмент?


Гості Вечірньої Свободи: народні депутати Юрій Кармазин (НУНС) та Анатолій Бондаренко (БЮТ)

Юрій Кармазин
(Скорочена версія. Повну версію «Вечірньої Свободи» слухайте в аудіозаписі)

Роман Скрипін: Звинувачення у зраді та змові. Це стиль спілкування поміж партнерами по коаліції БЮТ та НУНС. От тільки Партія регіонів нікого не зрадила. Вкотре.

Перше запитання до обох гостей: ви хочете примирення?

Юрій Кармазін: Чомусь так преса не до кінця говорить, які були голосування, що відбувалися вчора на фракції НУНС.

Це надзвичайно важко. Засідання було близько 5 годин. І представники 5 політичних сил з 9, які входять в НУНС, не підтримали вихід з коаліції. Це Партія захисників Вітчизни, яку я представляю, це Європейська партія України, це Народний рух України, це «Самооборона» і це ХДС.

Роман Скрипін: Але більшість голосів підтримали.

Юрій Кармазін: Так. Правда, це друге голосування було. Правда. Ще раз скажу.

Я переконаний, що частина не знали мотивів, як треба було. І сталося це через те, що один одного не хотіли чути і не могли почути. Чомусь наші лідери не могли узгодити ні час наради, ні час коаліційної ради.

У мене є листи, які направлялися, які нам надав голова фракції В’ячеслав Кириленко. Він звітував, бо ми запитали, а як ви запрошували, що люди не прийшли. І ми вчора не змогли обговорити ті питання порядку денного…

Роман Скрипін: Ми маємо статус-кво, пане Кармазін.


Я запитав: ви хочете примирення?

Юрій Кармазін:
Я не просто хочу, а ми сьогодні підписали звернення з Європейською партією і звернулися до всіх партій, які входять в коаліцію, терміново зібрати коаліційну нараду.

Накінець-то термінову. Чому? Три дні ставиться питання. Позавчора ставилося питання про скликання коаліційної ради. Вчора ставилося питання про скликання коаліційної ради. У таких випадках, коли вирішується доля країни, треба скликати і вищий орган. Це збори коаліції. Але цього нічого, на превеликий жаль, не було зроблено.

Юрій Кармазін: Сьогодні температура 32 градуси у Києві, і, по-моєму, всі перегрілися. Я хочу, щоб коаліція продовжувала існувати. Вона, на мій погляд, не має іншої конфігурації…
Сьогодні температура 32 градуси у Києві, і, по-моєму, всі перегрілися. І це я кажу з огляду на те, що звинувачення були один на одного сьогодні, звучали, а мені не хотілося б.

Тому я хочу, щоб коаліція продовжувала існувати. Вона, на мій погляд, не має іншої конфігурації…

Роман Скрипін: Ну, офіційно було оголошено про вихід НУНС з коаліції?

Юрій Кармазін: Я хочу, щоб Ви знали, що наш регламент передбачає оголошення, навіть якщо прийнято… 37 голосів треба було для прийняття. 2 голоси вони трошечки переважили. Але це ще не значить, що ці голоси вступлять в іншу коаліцію з іншими…

Роман Скрипін: Ні, я питаю, чи було оголошено з парламентської трибуни сьогодні про вихід НУНС з коаліції?

Юрій Кармазін: Ні, не треба оголошення. Реєструється цей документ, а потім 10 діб дається для врегулювання цього…

Роман Скрипін: Зрозуміло. Ви говорите, що всі «перегрілися»…


Юрій Кармазін: За 10 діб можливе ще відновлення статусу-кво коаліції. Я думаю, що і Прем’єр, і Президент вживуть усіх заходів для того, щоб це було.
Юрій Кармазін: За 10 діб можливе ще відновлення статусу-кво коаліції. Я думаю, що і Прем’єр, і Президент вживуть усіх заходів для того, щоб це було.

Роман Скрипін: Зараз я хочу зацитувати тих, хто, на думку пана Кармазіна, «перегрівся». Я не знаходжу інших людей, окрім Президента і Прем’єра.

Юрій Кармазін: Я не називав нікого. Я сказав, що багато хто перегрівся.

Роман Скрипін: Я не знаходжу поки що інших людей, які відверто говорять один одному у телезверненнях такі речі.

Президент: «БЮТ пішов на союз з Партією регіонів і комуністами. В основі цього утворення не українські, підкреслюю, не українські і не державні інтереси».

Юлія Тимошенко звинуватила Ющенка в «чорній справі» і сказала, що у нього немає шансів. Це з останнього звернення Юлії Тимошенко.

Тут немає ніяких сентиментів, немає бажання знайти спільні точки дотику.

Пане Бондаренко, Ви хочете примирення?


Володимир Бондаренко: Ми робили все з першого дня існування…

Роман Скрипін: Я не питаю, що ви робили до того. Я питаю, чи зараз Ви хочете примирення?

Володимир Бондаренко: Пане Романе, я хочу, щоб Ви вислухали хоча б одну фразу, тому що я тут «вишу» вже 7 хвилин, тому дайте мені можливість щось сказати, не перебивайте.

Володимир Бондаренко: Президент, диригент розвалу коаліції, сьогодні діє нещиро і нещиро говорить, і нещиро продовжує діяти, звинувачує в чомусь тих, хто зберігав коаліцію.
Так от, по-перше. Ми робили все з першого дня, коли Плющ не увійшов, а Президент не зреагував, коли Петьовка, Кріль і так далі вийшли в окрему групу, а Президент не зреагував, коли надали якісь преференції двом депутатам, які покинули коаліцію.

Ми терпіли знущання пряме в звинуваченнях у державній зраді, в чому хочеш і ми весь час мовчали, скрипіли зубами, але мовчали, зберігаючи цю коаліцію. Тому хочемо ми чи ні – це взагалі банальне питання. Ми робили все, щоб її зберегти, і сьогодні робимо все, не дивлячись на те, що до останнього дня йшли звинувачення абсолютно абсурдні, якісь листи Балоги, включення СБУ і таке інше.

Тому Президент, диригент розвалу коаліції, сьогодні діє нещиро і нещиро говорить, і нещиро продовжує діяти, звинувачує в чомусь тих, хто зберігав коаліцію.

Володимир Бондаренко: Президент сьогодні як з першого дня, так і до цього дня веде активні переговори через Ахметова, через Раїсу Богатирьову з тими, кого нам сьогодні нав’язують, коаліціантів.
До речі, сам Президент сьогодні як з першого дня, так і до цього дня веде активні переговори через Ахметова, через Раїсу Богатирьову з тими, кого нам сьогодні нав’язують, коаліціантів.

Немає у нас ніяких абсолютно домовленостей з Партією регіонів. А ті голосування, які вчора відбулися, вони були на збереження держави. Тому що те, що сьогодні робиться, коли губернатори так звані питають у Романа Безсмертного, чи їхати їм до Прем’єр-міністра, чи ні, коли є вертикаль державної влади, яку активно (фраза незрозуміла).

Тому я й говорю, що ми за те, щоб зберегти той формат, але відносини повинні бути щирі, щоби люди технічні, які обслуговують Президента, не розвалювали цю коаліцію, а він реагував на кожний випад по відношенню до Прем’єр-міністра як глави вищої виконавчої влади, яку він активно руйнував своїми діями.

Володимир Бондаренко: Немає у нас ніяких абсолютно домовленостей з Партією регіонів. А ті голосування, які вчора відбулися, вони були на збереження держави.
Хіба можна допускати, щоб РНБО скасовувала фактично всі, або він скасовував своїми указами всі рішення Кабміну, а потім на РНБО виносили, і все це приймали вже в іншому форматі. А хто ж відповідає за виконавчу владу в Україні: РНБО чи Кабмін?

Роман Скрипін: Ви все сказали, що Ви хотіли сказати? Мене ось так осікали в ефірі.

Я до Вас поставив запитання, пане Бондаренко, дуже просте: Ви хочете зараз примирення? Я не просив Вас викладати передісторію питання.


Володимир Бондаренко: Безумовно, пане Романе.

Роман Скрипін: У Президента кажуть, що Тимошенко повторює шлях Мороза. Але чи не здається Вам, що ненависть до Ющенка з боку виборця нівелює електоральні втрати БЮТ?

Юрій Кармазін:
Я категорично закликаю зараз і Ющенка, і Тимошенко знизити градуси. І незважаючи на 30 градусів…

Роман Скрипін: Ну, не знижують градуси.

Юрій Кармазін: Я закликаю знизити всіх градуси. Повірте мені, що можна знайти спільну мову.

Чи всі нормальні ті закони? Я розумію зараз те, що сказав пан Володимир. Є питання до Секретаріату Президента. Вони є, і ми їх відверто висловили.

Більше того, я хочу сказати те, що ніде не прозвучало. Я сьогодні був колосально задоволений зустріччю у Президента. Знаєте чим?

Роман Скрипін: Сьогодні він сказав, що він переможе у 2010 році.


Юрій Кармазін: Можна я скажу, чим я був задоволений?

Роман Скрипін: Добре.

Юрій Кармазін:
Коли ми зайшли до Президента і в першому ряду сів Бут, побачили, що сів Бут, то більше ніхто поруч не захотів сідати в тому ряду взагалі.

І коли почалася зустріч, і Президент привітався, ми привіталися, то ми запитали у Президента: що тут робить Бут? Президент запитав, чи це думка всієї фракції, то вся фракція сказала: так. Тоді Президент сказав: прошу. І Бут вийшов.

Отак вийде все погане, що є у наших відносинах, а залишиться нормальне. Тому понизимо ті градуси, включимо кондиціонери там, де треба. Все буде нормально. Я переконаний у цьому.

Роман Скрипін: Холодильники ми включимо, які виробляють у Донецьку, я відчуваю…

(Скорочена версія. Повну версію «Вечірньої Свободи» слухайте в аудіозаписі)

НА ЦЮ Ж ТЕМУ

XS
SM
MD
LG