Доступність посилання

ТОП новини

«Єдина проблема в Придністров’ї – узурпація влади купкою людей» – прем’єр Молдови


Прем’єр-міністр Молдови Зінаїда Гречана
Прем’єр-міністр Молдови Зінаїда Гречана

Прага – У середу керівник невизнаної республіки Придністров’я Ігор Смірнов під час зустрічі з президентом Росії Дмитром Медведєвим заявив, що Тирасполь знімає мораторій на переговори з Молдовою з врегулювання придністровського конфлікту. Кілька днів тому президент Молдови Володимир Воронін заявив, що бачить гарні шанси досягти врегулювання конфлікту в Придністров’ї. А прем’єр-міністр Молдови Зінаїда Гречана, відвідуючи в середу Радіо Свобода, заявила, що «придністровський конфлікт можна і потрібно вирішити», бо, за її словами, там не існує жодних проблем, крім однієї – «узурпації влади купкою людей».

Молдовський прем’єр-міністр Зінаїда Гречана вважає, що «придністровський конфлікт можна і потрібно вирішити абсолютно мирним шляхом. Іншого шляху немає. І те, що сталося в Південній Осетії, ніяк не повинно дестабілізувати ситуацію в Молдові у вирішенні придністровського конфлікту».

Прем’єр сказала, що події в Грузії, навпаки, «об’єднали якось молдовське суспільство».

За словами Гречаної, у молдовсько-придністровських взаєминах «не існує етнічної проблеми, не існує релігійної проблеми, є просто захоплення, узурпація влади купкою людей».

Ось чому, переконана прем’єр Молдови, «цю проблему можна вирішити і для цього вживаються всі заходи».

За словами Гречаної, Придністров’я користується майже тими ж торговельними преференціями для експорту товарів до країн Євросоюзу, що й Молдова. Попри те, наголосила прем’єр, що «у нас цілком різні економічні системи». «Ми просто запропонували підприємствам із Придністров’я формально зареєструватися в Молдові. І вони користуються цими преференціями. Більше того, 70 відсотків всього експорту підприємств із Придністров’я надходить до країн ЄС. Це – конкретні кроки», – вважає прем’єр.

«У Придністров’ї живуть наші люди»


Крім того, сказала голова уряду, Молдова має низку інвестиційних проектів із закордонними партнерами, реалізація яких «поширюються і на лівий берег». Йдеться про «соціальні проекти, реабілітацію соціальних закладів, адже там – наші люди, які там живуть».

Під час зустрічі з журналістами Радіо Свобода, прем’єр-міністр Молдови Зінаїда Гречана згадала і про Гагаузію. Очевидно, вона хотіла цим підкреслити, що і з Придністров’ям у майбутньому могли б бути такі ж добрі стосунки.

«У нас на території Молдови є автономне утворення Гагаузія. Воно з’явилося 1994 року і добре функціонує. Звичайно, це, можливо, мала б бути ширша автономія – і фінансово, і економічно. Над цим, власне, ще належить працювати. Йдеться, насамперед, про переговорний процес. І я впевнена, що ми прийдемо до згоди в цьому питанні», – переконана молдовський прем’єр-міністр.

Що ж торкається замороженого придністровського конфлікту, то прем’єр ще раз висловила переконання, що його вдасться вирішити.

Ще оптимістичнішу заяву зробив нещодавно президент Молдови Володимир Воронін. «У влади країни вистачить мужності і витримки врегулювати придністровський конфлікт мирним шляхом», – сказав молдовський президент.

(Прага – Київ)
  • Зображення 16x9

    Зиновій Фрис

    На Радіо Свобода з 1994 року. У різні роки очолював кілька газет, у тому числі «Заповіт» і «Пан плюс пані», був власним кореспондентом «Киевских ведомостей» у країнах Балтії та Скандинавії, а потім заступником головного редактора цього видання.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

ФОТО ТА ВІДЕО

XS
SM
MD
LG