Доступність посилання

ТОП новини

НУНС виходить із коаліції


Голова Верховної Ради Арсеній Яценюк
Голова Верховної Ради Арсеній Яценюк

Голова Верховної Ради Арсеній Яценюк у чевтер на пленароному засіданні Верхвоної Ради поінформував народних депутатів про надходження до нього рішення фракції «Наша Україна – Народна самооборона» про вихід із Демократичної коаліції у парламенті.

Як зазначав спікер, дане рішення відповідно до ст. 65 тимчасового регламенту Верховної Ради вступає в законну силу «не пізніше, ніж через 10 днів від моменту прийняття такого рішення».

Відтак, за словами Арсенія Яценюка, не пізніше, ніж у 4-денний термін відповідне розпорядження голови Верховної Ради зобов’язана опублікувати газета «Голос України».

Арсеній Яценюк також повідомив, що згідно зі ст. 83 Конституції України, у тому випадку, якщо дане рішення набуде законної сили, у Верховній Раді протягом 30 днів повинна бути сформована нова коаліція.

У випадку, якщо така коаліція не буде сформована, відповідно до ст. 90 Конституції України Президент України має право дострокового припинення повноважень парламенту, додав Голова Верховної Ради.

При цьому він наголосив, що оголошена інформація на сьогоднішньому засіданні Верховної Ради не є офіційним оголошенням про розпад коаліції. «Я інформую про надходження такої заяви. Це не заява про припинення діяльності коаліції».

Водночас Арсеній Яценюк вкотре нагадав, що заява набуває чинності протягом 10-денного терміну і «оголошення про припинення діяльності коаліції буде здійснене не пізніше 10-денного терміну».

Президент обіцяє розпустити парламент
Президент Віктор Ющенко


У виступі на телебаченні Президент Віктор Ющенко у середу заявив, що має намір розпустити Верховну Раду і оголосити дострокові парламентські вибори, якщо упродовж конституційного строку, 30 днів, не буде створена нова коаліція.

«Із правової точки зору події в парламенті розглядаю як формальний початок для створення нової коаліції. Якщо протягом строку, передбаченого в Основному Законі України, не створиться коаліція депутатських фракцій, я використаю своє право розпустити Верховну Раду й оголосити позачергові вибори», – сказав Президент.

У Верховній Раді де-факто утворилася нова парламентська коаліція, сказав Віктор Ющенко: Блок Юлії Тимошенко пішов на союз із Партією регіонів і комуністами.

«В основі цього утворення – неукраїнські, підкреслюю, неукраїнські і недержавні інтереси. Демократична більшість зраджена цим союзом», – наголосив Президент.

Прем’єр-міністр звинувачує Президента в розвалі коаліції фракцій Блоку «Наша Україна – Народна самооборона» і БЮТ

Прем’єр-міністр Юлія Тимошенко
Із такою заявою Юлія Тимошенко виступила у середу після того, як міністри від НУНС залишили засідання Кабінету Міністрів.

Президент поводиться «безвідповідально», і, «власне, на його доручення вчора зруйнована коаліція», – заявила Юлія Тимошенко і додала: «Президент разом зі своїм Секретаріатом не нехтували ніякими засобами для того, щоб довести демократичну коаліцію до стану розпаду».

За її словами, «демократична коаліція – це єдиний формат коаліції, який потрібен країні».

БЮТ і Партія регіонів у вівторок, 2 вересня, ухвалили низку законів про перерозподіл влади від Президента на користь Кабінету Міністрів і Верховної Ради. Блок «Наша Україна – Народна самооборона» назвав такі дії БЮТ, не узгоджені в коаліції, зрадою і скликав екстрене засідання фракції, на якому більшістю голосів ухвалили рішення про вихід із коаліції.

За регламентом коаліції таке рішення набуває чинності на 11-й день після ухвалення, але може бути відкликане в будь-який момент у разі, якщо за це проголосує більшість фракції.

(Прага-Київ)

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG