Доступність посилання

ТОП новини

«Азарт суперництва і жадоба булави руйнують Україну»


Львів – Український Католицький Університет закликає академічну спільноту не мовчати з приводу парламентської кризи і зробити все можливе для того, щоб зупинити руйнацію української державності і сприяти національному порозумінню.

«Жодна сторона, – мовиться у зверненні, – не є невинною у цьому конфлікті. Кожна почувається жертвою підступності інших, хоч сама у зручний момент також вдається до негідної змови. Азарт суперництва й жадоба булави затулили увесь виднокрай».

«Як можуть навчальні заклади України виховувати нове й морально стійке покоління, коли ось уже сімнадцятий рік український політикум незмінно дає приклади цинічного нехтування Божими законами й аморального ґвалтування правди?» – запитують представники УКУ.

На їхню думку, настав час відверто сказати усім, обдарованим владою: у створених суспільних умовах виховати людину в повазі до влади неможливо. Розчарування молоді у всіх без винятку політичних партіях, презирство до державних службовців, нігілістичне заперечення верховенства права чи намагання за всяку ціну емігрувати з України – все це ті хробачливі плоди негідного урядування, які обтяжують сумління власть імущих.

На думку інціаторів звернення, нині настав час іспиту і для самих навчальних закладів. Оскільки більшість тих, кого суспільство сьогодні схильне засуджувати, має закінчену вищу освіту. Їхній світогляд і перші суспільні навички сформувалися у стінах рідних їм університетів. Чи не є це сигналом, що знання, які дають університети своїм вихованцям, не оперті на стійкі моральні принципи, а тому стають руйнівними?

Академічна спільнота не має права мовчати. Адже саме мовчазна згода суспільства миритися з тотальним суперництвом насправді уможливлює його.

«Демократія гарантує плюралізм переконань і політичних позицій, але також передбачає, що носії розбіжних переконань не вдаватимуться до самознищення, тягнучи за собою всю країну. Бо засліплене суперництво не минає само собою – воно призводить до цілковитої руйнації системи», – мовиться в зверненні УКУ.
  • Зображення 16x9

    Галина Терещук

    В ефірі Радіо Свобода – з 2000 року. Закінчила факультет журналістики Львівського національного університету імені Франка. Маю досвід роботи на телебаченні і в газеті.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG