Доступність посилання

ТОП новини

Українці Америки сприяють навчанню талановитих дітей в Україні


Острозька академія
Острозька академія

Рівне – Допомагати здібним молодим людям, котрі мешкають у селах і мають нерівні з городянами стартові можливості, взявся Український Народний Союз Сполучених Штатів Америки. Це стипендії для талановитих українців – сиріт і напівсиріт. Однак нині ця програма діє тільки в одному виші – Національному університеті «Острозька академія».

Схема, яку спочатку було апробовано в Києво-Могилянській академії, полягає в тому, що викладачі університету шукають у школах віддалених сіл талановиту і патріотичну молодь. Нині навчання у сільській школі є менш результативним – через брак кваліфікованих педагогів. Тож молодим людям дають шанс підготуватися на спеціальних курсах і на загальних умовах вступити до вишу. А вже забезпечує їхнє навчання, проживання в гуртожитку і навіть харчування спеціальна стипендія від діаспори. Острозька академія має і давню історію, і статус Національного університету, однак вона за своїм розташуванням є зручним місцем для навчання багатьох дітей із сіл Волині, Поділля та Галичини.

Нині в Острозькій академії навчаються більше півсотні студентів, які пройшли подібну підготовку. Вони переконані – за інших умов вступити до престижного національного університету не змогли б. Тим часом працелюбність сільської молоді доведена часом, тож згодом вони здебільшого обганяють у результатах навчання своїх міських ровесників із забезпечених сімей.

Ця допомога вписується в нові схеми вступу до вишів, які цього року ввели в Україні. Допомога стосується лише довузівської підготовки. До речі, в університеті категорично виступають проти надання пільг будь-яким категоріям молоді у навчанні. Однак тут всіляко вітають попередню підготовку перед вступом до вишу. Саме в такій програмі і взявся допомагати острожанам Український Народний Союз Америки. 90 відсотків таких стипендіатів долають тести без проблем.
Зустрічаючись з меценатами, студенти вільно спілкуються з ними не лише українською, а й англійською та польською мовами...


Меценатство дало конкретні плоди

В університеті «Острозька академія» у четвер відбулась зустріч з головою Українського Народного Союзу Америки Стефаном Качараєм. Пан Качарай на власні очі пересвідчився, що меценатство дало конкретні плоди – він поспілкувався зі студентами, котрі мали нагоду навчатися за таку стипендію, і переконався у високому рівні їхніх знань. Окрім того, саме в Острозі лише за сприяння меценатів виросла перша в Україні віртуальна бібліотека і нині будується унікальний гуманітарний корпус-музей.

Побачивши результати співпраці Фонду відродження Острозької академії з Українським Народним Союзом Америки Стефан Качарай сказав: «Власне, без допомоги українців Заходу відродження самої академії було б проблематичним. Вони пояснюють своє прагнення сприяти цьому вишеві саме тому, що бачать ефективність подібного сприяння. Адже, зустрічаючись з меценатами, студенти вільно спілкуються з ними не лише українською, а й англійською та польською мовами, а оснащеність цього невеликого за кількістю студентів вишу є чи не найкращою в Україні».

Що стосується вищої освіти учні сільських шкіл Рівненщини мають не гірші шанси продовжити навчання, ніж столичні мешканці.

Однак початок навчального року на Рівненщині ознаменований ще й скандалом в одній із сільських шкіл. У селі Глинне Рокитнівського району батьки не пустили дітей до школи – вона в аварійному стані. Голова обласної ради оголосив про скликання позачергової сесії, яка мусить терміново віднайти та виділити кошти на ремонт. Найцікавіше – саме в цьому селі народжуваність є найвищою у Європі...

(Рівне – Київ – Прага)
  • Зображення 16x9

    Валентина Одарченко

    Співпрацює  з  Радіо Свобода з 2000 року, власний кореспондент у Рівненській і Волинській області. Народилася 1965 року в місті Дубно. Закінчила факультет журналістики Київського державного університету ім.Т.Г.Шевченка, юридичний факультет Національного університету «Острозька академія». З 1995 по 1999 рік очолювала першу на Рівненщині ФМ-радіостанцію «Нова хвиля».  Журналіст  Рівненської філії НТКУ. 

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG