Доступність посилання

ТОП новини

«Грузія у вогні» представлена у Львові


Львів – Більше 20 світлин «Грузія у вогні» представлені у Львові у музеї етнографії. Це фотографії війни в Абхазії 1992 року і нещодавньої війни в Південній Осетії.

Між двома війнами у Грузії відстань у 16 років, але страждання на обличчях людей, як у 1992 так і 2008, вражаючі. З однієї зі світлин дивиться зболене обличчя жінки, яка втратила свій перший дім в Абхазії, а у Ґорі під руїнами опинився її другий будинок. Однорукий грузинський солдат на танку захищає Грузію у серпні цього року, а в 1992 він втратив руку у подібній місії.

Львівський журналіст Максим Баландюх перебував у Тбілісі та Ґорі з 10 до 17 серпня. Він сфотографував розбомблену багатоповерхівку у Ґорі неподалік військвої бази, жителів, які залишились у місті і очікували на черговий повітряний обстріл російської авіації, біженців у наметовому містечку і в школах Тбілісі. Максим розповів, що грузинські солдати дратувались, коли під ногами їм шпортались десятки фотокорів і заважали воювати.

Журналіст каже, що його дуже вразило те, що люди гуляли, були у крамниці, вдома і раптом війна, обстріл і люди не знали, куди їм втікати, що робити, куди ховати дітей. Усе трапилось несподівано, чого ніхто не сподівався. Максим не потрапив під обстріл, якраз встиг виїхати з Ґорі.

На виставці є фотографія журналіста Костянтина Аланії Коби, який брав участь у громадянській війні у Грузії в 1991-1992роках. Аланія пригадує, що якраз зафіксував момент, коли переправляли біженців, впізнає й ущелину, якою пробирався 3 доби. «Я дивлюсь на світлини і бачу, який це прекрасний край, для мене це рай, яка природа, які тут чарівні гори і територія окупована…», - зазначив Коба.

Аланія Коба серед інших біженців у 1995 році покинув Грузію і уже не повернувся в Абхазію. Відтоді мешкає у Львові, він серед активістів грузинської громади у Львові, яка й організувала фотовиставку.

  • Зображення 16x9

    Галина Терещук

    В ефірі Радіо Свобода – з 2000 року. Закінчила факультет журналістики Львівського національного університету імені Франка. Маю досвід роботи на телебаченні і в газеті.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG