Доступність посилання

ТОП новини

Батьки у Глинному не пускають дітей в аварійну школу


Можливо, шестилітки цього року до школи не підуть
Можливо, шестилітки цього року до школи не підуть

Рівне – Школярі села Глинне, що на Рівненщині, досі не навчаються. Їх не пускають до школи батьки. У селі з найвищим у Європі рівнем народжуваності – навчальний заклад в аварійному стані. Життя дорожче від знань – вирішили батьки майже 700 дітей.

З огляду на рівень народжуваності, Глинне — найперспективніше село в Україні. За минулий рік тут народилася майже сотня малят, більше ніж 35 на тисячу населення. Загальноукраїнський показник нижчий утричі. Демографи кажуть: подібних темпів не зафіксовано більше ніде у Європі.

У середній глинській родині від 5 до 8 дітей. Але є сім’ї, де народили та виховують 10-15 дітей. На території сільської ради живе близько 6 тисяч осіб, майже половина з них – діти до 14 років.

Попри це, у селі ніколи не було дитячого садочка, а школа вже давно не вміщає глинську дітвору і вже не придатна для навчання. Замість 200 тут навчаються майже 700 школярів, а за 5 років буде вже тисяча учнів. Ні спортзалу, ні стадіону немає.

Проект нової школи існує ще з радянських часів

Нинішня школа у Глинному
Школа визнана аварійною ще в 1989 році. Перед виборами Президента у 2004-му розпочали будівництво, на яке виділили лише 200 тисяч гривень замість потрібних на той час 17 мільйонів. Нині тут ростуть бур’яни, а сам довгобуд подорожчав ще на 10 мільйонів. Ремонти ж, які роблять освітяни власними силами у старому приміщенні, вже не допомагають.

За словами директора школи Володимира Карповця, «підпорки встановили, підпирали стелю, а батьки в школу дітей все одно не пускають».

Учні уже давно прозивають свій дім знань «шахтою». Бо тут не просто незатишно, а небезпечно – переконані селяни, котрі 1 вересня прийшли до школи замість своїх дітей.

Поки грім не гримнув

Стеля тут уже обвалювалась, розповідає багатодітна мама Марія Касенчук. «Якщо дитину вб’є, хто за це відповість? Нехай краще сидять вдома, ніж їх привалить у школі», – каже вона.

Узимку ж взагалі школу неможливо нагріти. Грубки не встигають розігріти приміщення і першокласники, які навчаються у першу зміну, дуже мерзнуть.

Тож простим косметичним ремонтом ситуацію не виправити, проблема потребує кардинального рішення.

Спочатку – що робити, потім – хто винен…

Замість уроків Глиннівські школярі вивчають довгобуд нової школи
Депутати Рівненської обласної ради збираються 9 серпня на позачергову сесію. На порядку денному одне питання: як змусити батьків із села Глинне Рокитнівського району віддати до школи дітей, для яких після канікул дзвоник так і не пролунав. Зробити це можливо, лише розпочавши будівництво нової школи, кажуть поліщуки.

Спочатку влада обіцяла виділили 5 мільйонів на наступний рік. Однак пізніше Голова облдержадміністрації Віктор Матчук, відвідавши школу, запевнив, що будівництво розпочнуть вже до 1 жовтня і перша виділена сума становитиме 7 мільйонів. Саме цю суму встигнуть освоїти до кінця року. З цього приводу керівник області навіть побився об заклад з мешканцями села.

Цих коштів, які отримала область від перевиконання бюджету, має вистачити для завершення фундаменту, зведення трьох поверхів і покрівлі новобудови.

Вчителі з жахом думають, як разом зі своїми вихованцями будуть наздоганяти програму. А батьки кажуть – поки не розпочнеться будівництво, дітям світить «школа життя»: збирання бульби та тихе грибне полювання.

Рівненщина посідає друге місце за рівнем народжуваності в Україні після Закарпаття. Будівництва шкіл тут потребують 23 населених пункти.

(Рівне – Київ – Прага)
  • Зображення 16x9

    Валентина Одарченко

    Співпрацює  з  Радіо Свобода з 2000 року, власний кореспондент у Рівненській і Волинській області. Народилася 1965 року в місті Дубно. Закінчила факультет журналістики Київського державного університету ім.Т.Г.Шевченка, юридичний факультет Національного університету «Острозька академія». З 1995 по 1999 рік очолювала першу на Рівненщині ФМ-радіостанцію «Нова хвиля».  Журналіст  Рівненської філії НТКУ. 

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG