Доступність посилання

ТОП новини

Росія обіцяє, що виведе війська з Грузії, але не з її сепаратистських регіонів


Президенти Франції, яка нині головує в ЄС, і Росії Ніколя Саркозі і Дмитро Медведєв на переговорах під Москвою в понеділок узгодили додаткові пункти врегулювання російсько-грузинського конфлікту. Росія, яка односторонньо визнала незалежність Південної Осетії й Абхазії, тепер, на відміну від первісного мирного плану, відмовляється виводити з цих частин грузинської території свої війська чи обговорювати їхній статус.

За словами Медведєва, йдеться про цілковите виведення російських сил, які Москва називає «миротворчими», з регіону Поті й Сенакі щонайбільше протягом тижня, а із зон, що прилягають до Південної Осетії та Абхазії, – протягом 10 днів після розгортання в цих зонах «міжнародних механізмів», включно зі щонайменше 200 спостерігачів від Євросоюзу, але не пізніше від 1 жовтня.

Це має відбутися «з урахуванням юридично обов’язкових документів, що гарантують незастосування сили проти Абхазії та Південної Осетії», додав Медведєв. Він підтвердив, що вже отримав таке зобов’язання від Грузії.

Гарантом незастосування сили в Абхазії та Південній Осетії виступив Євросоюз.

Ніколя Саркозі також заявив, що передав Дмитрові Медведєву зобов’язання про це, підписане президентом Грузії Міхеїлом Саакашвілі.

Зі слів російського керівника випливає, що про виведення російських військ із південноосетинського і абхазького регіонів Грузії взагалі не йдеться.

Медведєв наголосив, що визнання Росією незалежності цих грузинських регіонів «остаточне і незворотнє».

Він зачитав і пункт нинішніх домовленостей, що міжнародні дискусії про Південну Осетію й Абхазію, які передбачав один із пунктів первісного мирного плану Ніколя Саркозі від 12 серпня, почнуться 15 жовтня в Женеві.

Цей пункт плану від 12 серпня передбачав, зокрема, міжнародне обговорення майбутнього статусу цих регіонів Грузії.

Та в опублікованому тексті нинішнього додатку до цього плану, що його ухвалили в понеділок, жодної згадки про обговорення статусу цих регіонів уже немає.

У переговорах брали участь також голова Єврокомісії Жозе Мануель Баррозу та координатор зовнішньої політики ЄС Хав’єр Солана.

Із Москви делегація Євросоюзу вирушить до Тбілісі.
XS
SM
MD
LG