Доступність посилання

ТОП новини

Політики пішли «в народ»


На вічі «Ні – кремлівському сценарієві»
На вічі «Ні – кремлівському сценарієві»

Івано-Франківськ – Столичні політичні баталії луною розходяться регіонами. Різні політичні сили у різний спосіб намагаються донести «свою правду» виборцям на місцях. На Прикарпатті одні виступають на мітингах, інші – на прес-конференціях. Особливо «голосно» презентують себе на тлі політичної кризи непарламентські партії та рухи.

Слово «зрада» звучить епатажно. Ним часто користуються тепер у регіонах, коли говорять про діяльність Юлії Тимошенко, політичні сили або окремі політики, які не потрапили в парламент на минулих виборах. Наприклад, на вічі «Ні – кремлівському сценарієві», що пройшло в Івано-Франківську, звинувачення у «національній зраді» лунали від ГО «Свобода», КУН, Української християнсько-демократичної партії, Партії промисловців і підприємців.

Ті ж, хто є в політикумі, обережніші в оцінках і прогнозах. За словами заступника голови Народного союзу «Наша Україна» й голови обласної організації цієї партії, народного депутата Зиновія Шкутяка, ще не час говорити про остаточний розрив демократичної коаліції.

«Для нас дорога ця коаліція. Вона дуже важко далася українському народові. І ми сказали, який шлях повернення до коаліції: перше – чітко і ясно висловитися щодо Грузії, і друге – ми вважаємо, що треба скасувати ті антиконституційні, антидержавні голосування», – наголосив Шкутяк.

«Шлюб під тиском громадськості»

Натомість керівник обласної організації партії «Батьківщина», народний депутат, член фракції БЮТ Дмитро Шлемко назвав демократичну коаліцію «небажаним дитям». Підрахувавши кількість «зрад», він визнав, що в політикумі важче розлучитися, ніж у звичайному шлюбі.

Розмови про «руку Москви» бютівець називає «дурницею», а вину БЮТ за розвал коаліції він відкидає: мовляв, ми з неї не виходили і ультиматумів не визнаємо.

За словами Дмитра Шлемка, до демократичної коаліції ще можна повернутись, та для цього необхідні сила, воля, бажання обох сторін. Хоча БЮТ спокійно говорить і про інший варіант – дострокові вибори.

А голова Секретаріату демократичної коаліції, народний депутат ІV–V демократичних скликань Євген Гірник заявив, що в разі розпаду демократичної коаліції він подасть заяву про відставку з цієї посади. Допустимими Гірник вважає лише такі конфігурації, як блок БЮТ і НУНС чи ще плюс Блок Литвина. Інші він називає порушенням волі українського народу.

Пропозиції підняти виборчий бар’єр колишній народний депутат розцінює як спробу ліквідувати національну складову в українській політиці.

У ситуації, що склалася у Верховній Раді, Гірник теж вбачає «кремлівський слід», а непідтримку Грузії називає «непідтримкою України в майбутньому».

Нова спроба об’єднання – Український блок

Євген Гірник повідомив про створення нової організації, склад якої ще не афішується, яка працюватиме на об’єднання українських національних сил та ініціює проведення форуму національного порятунку.

«Я зараз представляю оргкомітет Всеукраїнського громадського об’єднання «Українська справа», що тільки зароджується. І в цій ситуації, коли дуже роздрібнені націоналістичні, націонал-демократичні, державницькі сили, – кожен себе називає по-різному, але це є українські національні сили – вважаємо, що їх можна об’єднати», – сказав голова Секретаріату демократичної коаліції.

На минулорічних виборах на Прикарпатті найбільшу кількість голосів набрала БЮТ.

Якщо зараз Юлія Тимошенко піде на коаліцію з Партією регіонів, то, за словами експертів, вона втратить частину електорату. Такою ж буде реакція й на союз НУНС із регіоналами.

Наразі фракція БЮТ в обласній раді ініціює на 10 вересня скликання позачергової сесії обласної ради з порядком денним «Збереження коаліції демократичних сил у Верховній Раді України».

(Івано-Франківськ – Прага – Київ)
  • Зображення 16x9

    Галина Добош

    Радіо Свобода співпрацюю з 2007 року. Власкор по Івано-Франківській області. Закінчила факультет журналістики Львівського національного університету імені Івана Франка.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG