Доступність посилання

ТОП новини

Можливість застосування Ющенком силового сценарію; махінації навколо землі. (Огляд преси)


Київ – Ухвалення парламентом низки законів, що обмежують президентські повноваження, не на жарт розлютило Банкову, зазначає «Газета 24». Крім наміру розпустити парламент, експерти й політики не виключають, що Президент може піти й на застосування сили. Нещодавно Ющенко своїм указом увів до складу РНБО начальника Генштабу, головнокомандувача ЗСУ Сергія Кириченка, що експертами було розцінено як підготовку до якогось силового сценарію. Депутати відразу ж кинулися вживати превентивних заходів. На наступному тижні вони збираються проголосувати за законопроект про перейменування внутрішніх військ у Національну гвардію. Його мета – девоєнізувати цей підрозділ МВС і позбавити Президента впливу на нього.

У цьому ж числі «Газета 24» інформує, що замість торішніх 361 тисячі за парти сіли близько 252 тисячі студентів. Такий перепад пов’язаний зі скороченням народжуваності на початку 90-х років, але масштаби непорівнянні: народжуваність знизилася на 4–5%, а кількість студентів скоротилася майже на 30%. Чиновники Міносвіти й експерти визнають, що причин цього ще як мінімум три. Про них розповідається в статті «Студенти стали дефіцитом».

Лідер Міжнародного євразійського руху Олександр Дугін заявив, що Росія має повторити з Україною грузинський сценарій – тобто напасти на неї. Експерти «Газети по-українськи» спростовують такий варіант розвитку подій і вважають, що це було б «повною шизофренією. Бо діючи таким чином, Росія програє все. Однак Москва має всі умови, щоб організувати заколот у Криму». Докладніше про нього йдеться в статті «Шантаж із боку Росії буде постійний».

Інтерес до землі давно переріс сварку за межу між двома сусідами. Чорноземом цікавиться великий капітал. Як пише газета «Голос України», селянину дедалі важче утримати свої невеликі паї, коли хтось готовий купити тисячі гектарів. Оскільки процес не визначений до кінця законодавчо, махінацій навколо гектарів дедалі більше. За наслідками прокурорських перевірок упродовж останніх півтора року виявлено більше 10 тисяч порушень земельного законодавства. До відповідальності притягнуто понад 650 посадових осіб. Більше про цю проблему можна знайти в матеріалі «Битва за межу».

«Прочитав – віддай іншому» – таке гасло руху буккросерів, яке набирає оберти сьогодні в усьому світі, в тому числі і в Україні. На одній із таких зустрічей з обміну книжками нещодавно побували і журналісти газети «Сегодня». Їхні враження вміщені в публікації «Столиця як книжкова полиця».

(Київ – Прага)

  • Зображення 16x9

    Ірина Біла

    На Радіо Свобода працюю з кінця 1990-х. Закінчила Київський університет культури і мистецтв – інформаційна, бібліотечна та архівна справа.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG