Доступність посилання

ТОП новини

Україна передала Росії ноту з технологічною схемою перетину кордону ЧФ


«Технологічна схема визначає порядок дій з’єднань і скоріше командирів військових з’єднань Чорноморського флоту», – пояснив речник МЗС України Василь Кирилич.

Речник наголосив, що йдеться не про запровадження нового порядку перетину державного кордону України військовими формуваннями чи з’єднаннями Чорноморського флоту, а про поновлення раніше запровадженого порядку.

Кирилич нагадав, що 19 травня 1999 року постановою Кабінету міністрів України № 863 було запроваджено дозвільний порядок перетинання з’єднаннями Чорноморського флоту Росії державного кордону України.

Щоправда, вже через три тижні чинність тієї постанови зупинили для проведення з російською стороною «додаткових консультацій».

А в 2000 році її поновили, але в принципово зміненому вигляді: дозвільний порядок було замінено на повідомлювальний – замість одержання дозволу було запроваджено всього лише інформування про перетин державного кордону України.

Тепер попередньо визначений порядок поновлюється, але до попередніх списків і довідок, які має заповнювати й подавати російська сторона, долучаються ще переліки членів екіпажу військового корабля, судна забезпечення, літака чи ґвинтокрила Чорноморського флоту, які збираються перетинати державний кордон України.

Речник МЗС Василь Кирилич додав, що українська сторона сподiвається, що Росiя дотримуватиметься всiх положень українського законодавства, зокрема, в частинi перетинання державного кордону України.

********
Президент України Вiктор Ющенко затвердив своїми указами вiд 13 серпня 2008 року рiшення РНБО щодо дозвiльного порядку перетинання кордону вiйськовослужбовцями, кораблями та лiтаками Чорноморського флоту Росії, а також узгодження з компетентними органами пересувань територією України формувань флоту.

Кiлька росiйських вiйськових кораблiв зi складу Чорноморського флоту Росії, які тимчасово базуються на території України, брали участь у воєнних дiях проти Грузії.
XS
SM
MD
LG