Доступність посилання

ТОП новини

Росія знову погрожує Польщі та Чехії ракетами


Командувач Ракетних військ стратегічного призначення Росії Микола Соловцов заявив, що його країна може вжити кроків у відповідь у разі, якщо Сполучені Штати почнуть розміщувати елементи своєї нової системи протиракетної оборони у Східній Європі.

Можливе націлення російських балістичних ракет на об’єкти в Польщі та Чехії генерал-полковник Соловцов пояснив у середу на прес-конференції в Москві необхідністю «вживати відповідних заходів, які не дозволять за жодних умов девальвувати російський потенціал ядерного стримування».

За словами Соловцова, «тривогу у російського військово-політичного керівництва викликає не стільки факт розміщення саме 10 протиракет у Польщі та радара в Чехії, як відсутність прозорості щодо створення американцями глобальної системи ПРО».

Росія від початку виступає проти планів США розмістити елементи своєї нової системи ПРО в Європі.

Тим часом раніше в середу уряд Чехії схвалив додаткову угоду про порядок перебування в цій країні американських військових, які мають обслуговувати радар протиракетної оборони США.

Головну угоду, про розташування й роботу радару, Чехія і США підписали понад два місяці тому, на початку липня.

Таку ж угоду про розташування іншої частини американської системи ПРО, бази ракет-перехоплювачів, у Польщі США підписали з Польщею в другій половині серпня.

Усі ці угоди ще не пройшли процедури ратифікації.

Сполучені Штати вважають, що розташування елементів їхньої нової системи протиракетної оборони в Чехії і Польщі необхідне для захисту самих США й їхніх союзників від можливих ракетних нападів таких країн, як Іран чи Північна Корея.

США наголошують, що нова система ПРО за своїми можливостями в принципі нездатна перехоплювати сучасні російські ракети.

Попри ці запевнення, Росія твердить, що вважає цю оборонну систему за загрозу своїй національній безпеці.
XS
SM
MD
LG