Доступність посилання

ТОП новини

Росія знову погрожує НАТО і Україні (європейські газети)


Прага – У той час як чимало оглядачів європейських газет дивуються рішеннями саміту ЄС – Україна в Парижі, Москва знову погрожує Україні і НАТО в разі надання Києву перспективи членства в Північноатлантичному союзі. Газети також інформують про активізацію антинатовських дипломатичних зусиль Москви у країнах, що є сусідами Росії, тоді як, за результатами опитувань у Європі, значно зросла кількість тих, хто боїться Росії і підтримує НАТО.

Британська «Індепендент» оприлюднила інтерв’ю російського посла у Лондоні Юрія Федотова, який попереджає Захід і Україну щодо розширення НАТО. Федотов наголосив у цій газеті, що «розширення НАТО в Росії сприймається як ворожий акт». Він також погрозив, що Москва ніколи не погодиться з розширенням НАТО і вступом до Північноатлантичного союзу України та відповість на це «заходами, котрі б гарантували її власну безпеку». «Якщо Україна стане членом НАТО, … нам доведеться піти на оборонні кроки, і це може вплинути на багато взаємозв’язаних процесів, контактів, стосунків. Це може вплинути не лише на торгівлю та економічні зв’язки, але й на контакти між двома народами», – наголосив російський посол у Великій Британії в інтерв’ю «Індепендент». У відповідь на питання про конкретність цих кроків Росії Юрій Федотов сказав: «Сподіваюсь на здоровий глузд і на те, що в НАТО подумають над цим двічі».

Німецька «Берлінер Цайтунґ» дивується з того, що в Брюсселі не бажають тісніше прив’язати Україну до ЄС, давши цій країні перспективу вступу до спільноти. Газета зауважує, що надання в Парижі пропозиції Києву щодо угоди про асоціацію без перспективи вступу виглядає дивним, бо всім іншим країнам надавали таку угоду з перспективою вступу. «Берлінер Цайтунґ» нагадує, що навіть Володимир Путін свого часу чітко висловився за вступ України до ЄС і про позитивну важливість цього кроку для Росії. «Чому ж у такому разі не відреагувати на цю дружню пропозицію Росії і не прийняти Україну до ЄС?» – запитує німецька газета. Далі «Берлінер Цайтунґ» вважає, що відмова Україні в такій перспективі не може бути нічим іншим , як «непоправною помилкою», і наводить приклади проєвропейських реформ Києва та важливого стратегічного значення України для енергетичної безпеки Європи.

Європейське видання «Вол Стріт Джорнел» стверджує, що Москва всіляко умовляє Молдову відмовитися від перспективи вступу до НАТО в обмін на російську підтримку у справі Придністров’я. Цим, на думку газети, Кремль хоче не лише тісніше прив’язати Кишинів до власної колісниці, але й приструнити Україну. «Вол Стріт Джорнел» також наводить у своєму європейському виданні дані щорічного опитування Німецького фонду Маршала у США в 13 європейських країнах, за яким 62 відсотки опитаних заявили про своє занепокоєння поведінкою Росії стосовно її сусідів і приблизно 60 відсотків підтримали посилення НАТО. Це, як стверджують ініціатори опитування, показує тенденцію значного зростання занепокоєння європейців щодо Росії порівняно з минулими роками.

(Прага – Київ)
  • Зображення 16x9

    Василь Зілгалов

    Із Радіо Свобода співпрацюю з 1989 року. Переїхав з Мюнхена до Праги у березні 1995 року. Народився в сталінській Україні. Троє з родини загинули від голоду у 1932-33 роках. Мати ледве уціліла в 1933-му. Батько пройшов Колиму але система все ж знищила його. Окрім батька, тоталітаризм згубив чотирьох моїх дядьків. Закінчив історичний факультет. Викладав методологію історії. Підготував дві дисертації. Чимало написав. Журналістом став з 1969 року, після вторгнення радянських військ до Праги. Опублікував роботи з історії політичної публіцистики, книги з історії українських міст, дослідження про Василя Пачовського, з історії української еміграції.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG