Доступність посилання

ТОП новини

Івано-Франківську вручать Почесний прапор ПАРЄ


Івано-Франківськ – У суботу Івано-Франківськ отримає відзнаку за особливі досягнення в галузі європейської інтеграції. За такі досягнення з 1955 року відзначає європейські міста Парламентська Асамблея Ради Європи. Церемонія вручення прапора супроводжуватиметься численними мистецькими заходами. Хоча для того, щоб стати дійсно європейським містом, Івано-Франківську слід зробити ще чимало.

Для міста така нагорода ПАРЄ – це велике визнання, каже мер Івано-Франківська Віктор Анушкевичус. «Івано-Франківськ, а до того Станіславів, завжди був у Європі, це європейське місто. І тому те, що ми вийшли на таку церемонію вручення Почесного прапора Європи, – це заслуга багатьох поколінь жителів Івано-Франківська».

Із патріотичних міркувань івано-франківці тішаться такій відзнаці. Та, кажуть, самого визнання замало. Чого ж бракує, щоб дійсно бути європейським містом? Ну хоча б гарячої води в водогоні чи нормальних, нерозбитих доріг, кажуть мешканці міста.

При отриманні таких відзнак враховується багато показників життєдіяльності міста. Серед них – участь у міжнародних проектах, співпраця з містами-побратимами, каже начальник міського управління економічного та інтеграційного розвитку Богдан Білик: «Ми маємо офіційно 17 міст-партнерів, із якими підписані угоди про співпрацю, але підтримуємо зв’язки з 28 містами Європи, в тій чи іншій мірі беремо участь у їхніх заходах, а вони в наших».

На шляху до Європейського призу

Найвища відзнака Парламентської Асамблеї Ради Європи – Європейський приз, а на шляху до неї слід отримати по черзі Європейський диплом, Почесний прапор і Почесний знак. Уже три відзнаки має єдине українське місто Харків, якраз цього року він отримав Почесний знак, по дві – Одеса й от тепер уже й Івано-Франківськ.

Такі відзнаки муніципалітетам присуджуються лише один раз. Між різними рівнями, від диплома до Почесного знака, повинен пройти певний час. Європейський диплом Івано-Франківськ отримав у 2006-му, а повідомлення про Почесний прапор надійшло у квітні цього року.

Щодо самої процедури вручення Почесного прапора, то є певні вимоги ПАРЄ. Згідно з ними в Івано-Франківську проходитимуть фестиваль «Прикарпатський вернісаж», виставка одягу та вишивок чотирьох етнорегіонів Прикарпаття: Гуцульщини, Покуття, Опілля і Бойківщини — «Сорочку мати вишила мені», фотовиставка «Подорожуємо містами Європи», студентський концерт «Станіславські таланти». Вперше звучатиме Гімн Європи «Ода радості», що потім щовечора о 21-й годині лунатиме на Вічевому майдані.

(Івано-Франківськ – Прага – Київ)
  • Зображення 16x9

    Галина Добош

    Радіо Свобода співпрацюю з 2007 року. Власкор по Івано-Франківській області. Закінчила факультет журналістики Львівського національного університету імені Івана Франка.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG