Доступність посилання

ТОП новини

Папа Бенедикт XVI та світська Франція


Президент Ніколя Саркозі та Папа Бенедикт ХVI у Єлісейському Палаці у Парижі, 12 вересня 2008 р.
Президент Ніколя Саркозі та Папа Бенедикт ХVI у Єлісейському Палаці у Парижі, 12 вересня 2008 р.

Париж – Папа Римський Бенедикт ХVI приїхав до Франції. Перебуваючи у Франції, Понтифік здійснить прощу до Лурду, де за повір’ям, 150 років тому селянській дівчині явилася Діва Марія. Інша мета приїзду глави Ватикану – посилення позицій католицької церкви у Франції.

Згідно зі статистикою, саме серед французів налічується найбільше атеїстів у Європі. А частка практикуючих католиків становить всього 10 відсотків від усього населення.

Папа Бенедикт ХVI подорожує набагато менше, ніж його попередник. Сьогоднішній візит до Франції – десятий за три з половиною роки його понтифікату. Прийнятий на найвищому рівні у Єлисейському Палаці главою держави Ніколя Саркозі, Папа також зустрівся з місцевою єврейською громадою. Представники спільноти попросили провести зустріч із Бенедиктом ХVI якомога раніше, до наближення вечора перед суботою, коли євреї за традицією зустрічають «шабат».

Папа – глава держави і глава Церкви

Провідні французькі політики, інтелектуали та члени президентської родини – всі отримали сьогодні можливість потиснути руку святійшого отця. Спочатку планувалося, що це буде звичайна проща до Лурду на святкування 150-го ювілею явлення Діви Марії селянці Бернадетті Субіру. Однак візит перетворився на інтенсивний та насичений приїзд Папи, в першу чергу, як керівника держави Ватикан, а вже потім, як глави вселенської католицької церкви.

На його зустрічі за зачиненими дверима з президентом Ніколя Саркозі, вочевидь, ішлося про міжнародну ситуацію, зокрема, кризу на Кавказі. Припускають, що обговорювалися також проблеми життя французького суспільства та взаємодію віри й політики. Папа є прихильником відокремлення церкви від держави, що сприяє свободі віросповідання.

Як відомо, існують великі розбіжності в поглядах Саркозі та нинішнього, дещо консервативного, Понтифіка. Скажімо, на євтаназію та аборти. Крім того, Ніколя Саркозі – перший французький президент, що був розлучений і якого прийняв Папа.

Криза французької католицької церкви

Візит є особливо актуальним з огляду на критичну ситуацію з католицизмом у світській Франції, де кожний другий мешканець взагалі не вважає себе віруючим. «Моя молитва біля Діви Марії буде глибокою та присвяченою всім церквам, особливо всім тим, що хворіють, а також миру на землі», – виголосив Понтифік, звертаючись до французів.

Очікується, що асамблея кардиналів, котру Папа збере у неділю в Лурді, має бути присвячена питанню, як дати поштовх до розвою французької католицької церкви, що опинилася в кризовому становищі. Ці наміри Папи Бенедикта ХVI відчувалися на сьогоднішній неформальній зустрічі з пресою:

«Я б сказав сьогодні мешканцям Франції і не тільки їм, а всім нам у цьому старому християнському світі: сьогодні важливо жити з радістю свободи нашої віри. Жити в красі віри і показувати сьогоднішньому світу, як це гарно бути віруючим. Як це гарно пізнати Бога, що прийняв людський образ в Ісусі Христі».

«День св. Бернадетти – це день мого народження»

За повідомленнями французьких статистичних служб, у країні спостерігається значне зменшення кількості релігійних одружень та хрещень. Тому відвідини Папою Парижа та Лурду мають не лише релігійне, а й заохочувальне значення. Крім того, з Лурдом понтифіка пов’язують і особисті спогади.

Бенедикт ХVI уперше відвідав Лурд під час Міжнародного євхаристійного конгресу в 1981 році, після замаху на Іоанна Павла ІІ. А день святої Бернадетти – день народження Папи. «Тож навіть через це я відчуваю близькість до цієї святої, чистої дівчини, якій явилася Діва Марія», – зізнався сьогодні Папа Бенедикт.

Папи також зустрічається з молоддю перед кафедральним собором Паризької Богоматері. У завтрашній програмі – урочисте богослужіння на площі перед Будинком інвалідів, після чого Понтифік відбуде до Лурду. Там він відвідає Печеру Явлення та візьме участь у численних урочистостях.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG