Доступність посилання

ТОП новини

«Аполлон у кузні Вулкана» в Митрополичих палатах Софії Київської


Київ – 12 вересня уперше в історії світового мистецтва знаменита колекція бронзових скульптур французького короля Людовика Чотирнадцятого була відкрита публіці поза межами паризького Лувру. І сталося це на території Національного заповідника «Софія Київська», у щойно відреставрованих Митрополичих палатах.

Митрополичі палати гостинно відчинили свої двері після тривалої реконструкції, яку провели українські реставратори за сприяння міжнародного благодійного фонду «Розвиток України» Рината Ахметова. Ця будівля має величезну історичну та архітектурну цінність, то ж варта окремої виставки, стверджує заступник директора заповідника «Софія Київська» з наукової роботи Ірина Марголіна

Будинок Митрополита був зведений у 1730-х роках за архієпископа Київського і Галицького Варлаама Вонатовича. Майже кожен із наступних митрополитів добудовували до нього певні частини або проводили внутрішнє переобладнання будинку. Ця споруда – справжня перлина доби українського бароко, каже Ірина Марголіна.

Упродовж тривалого часу Митрополича палата перебувала у занедбаному стані. 2005 року, за указом Президента, тут розпочались ремонтно-реставраційні роботи.

Щодо виставки колекції Людовика Чотирнадцятого, то це уперше в Україні влаштовано виставку бронзової скульптури з паризького музею Лувр. Виставка має назву «Аполлон у кузні Вулкана» і на ній представлені 17 скульптур з колекції Людовика Чотирнадцятого.

Ідея проведення виставки належить дирекції «Софії Київської» та директорові Лувра, спонсором її виступив Фонд «Розвиток України». А те, що розташована виставка у Митрополичих палатах, фахівців не дивує: за словами директора Лувру професора Лоуретту, ця будівля має свої загадки і містичні історії – так само, як 17 скульптур античних і барокових майстрів, представлених в експозиції.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG