Доступність посилання

ТОП новини

НАТО не вбачає загрози з боку Росії – Яап де Гооп Схеффер


Рига – Генеральний секретар НАТО зустрівся сьогодні з міністрами закордонних справ країн Балтії. Яап де Гооп Схеффер зазначив, що НАТО не вбачає загрози з боку Росії і після нещодавніх подій у Грузії альянс не планує здійснювати додаткові заходи безпеки для країн Балтії.

У Ризі в рамках зустрічі керівника НАТО з президентом Латвії та міністрами закордонних справ балтійських країн обголювалось широке коло питань, пов’язаних з системою колективної безпеки, участю балтійських військових у миротворчих натовських місіях, патрулюванням силами альянсу повітряного простору країн Балтії, а також ситуація навколо російсько-грузинського конфлікту.

Після останніх подій в Грузії в країнах Балтії актуалізувалося питання щодо необхідності колективного плану оборони Латвії, Литви та Естонії, який у разі необхідності гарантував би захист від зовнішнього агресора.
Яап де Гооп Схеффер відхилив необхідність у здійсненні такого плану. За його словами, система планування НАТО є досить гнучкою, у разі необхідності в будь-який час може бути приведена в дію.

«Я вважаю, що немає потреби демонструвати особливу солідарність НАТО з балтійськими країнами. НАТО упродовж 60 років дуже добре працює, це високоефективний альянс, і ніхто не повинен сумніватися, що у разі потреби НАТО зробить те, що має зробити», – сказав Схеффер.

Росія не є загрозою для НАТО

Генеральний секретар НАТО також наголосив, що альянс не вважає Росію загрозою. Усі члени альянсу, в тому числі і країни Балтії, можуть бути спокійними за свою безпеку: «Ми маємо фундаментальну різницю з Російською Федерацією, і раніше мали. Ми засудили Росію за диспропорційне застосування сили в Грузії, вона там завдала багато шкоди, але я не вважаю, що Росія є загрозою для НАТО».

У контексті останніх подій у Грузії генеральний секретар НАТО позитивно відгукнувся про внесок президента головуючої в ЄС Франції Ніколя Саркозі у врегулювання російсько-грузинського конфлікту. Він висловив сподівання, що ЄС зможе створити ситуацію, прийнятну для всіх сторін.

НАТО також бере активну участь у врегулюванні ситуації на Кавказі. Це питання обговорювали і в Ризі.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG