Доступність посилання

ТОП новини

Ющенко надає перевагу конфронтації з Кремлем (європейська преса)


Прага – Європейські газети далі відстежують перебіг політичної кризи в Україні та аналізують можливі наслідки політичної боротьби між Президентом і Прем’єр-міністром. Чимало оглядачів не виключать можливості дострокових виборів і можливої відставки Президента. А французька «Монд» опублікувала днями інтерв’ю Віктора Ющенка, який бачить за спинами українських політиків, які розвалюють демократичну коаліцію, вплив Росії, і закликає НАТО дати «зелене світло» Києву на вступ до Альянсу.

Німецьке видання «Фрайтаґ» розмірковує над політичною долею українського президента і не виключає його відставки внаслідок цієї політичної кризи. Цей тижневик порівнює Віктора Ющенка з його грузинським колегою Міхеїлом Саакашввілі і вважає, що спільним для обох є «переоцінка власного політичного таланту і можливостей у стосунках із Росією». «Фрайтаґ» змальовує Віктора Ющенка, як проамериканського політика і наголошує, що Ющенко надає перевагу конфронтації з Кремлем, «щоб отримати від США більше підтримки, яка чим далі перетворюється із резерву влади Президента на її гарантію». Це німецьке видання також міркує, що головною причиною нинішнього загострення стосунків між Тимошенко і Ющенком стали неузгоджені бізнес-інтереси, зокрема стосовно подальшого функціонування нафтогону «Одеса – Броди». І що ніби-то Тимошенко зайняла тут проросійську позицію і це викликало «гнів Ющенка», який хоче переганяти нафтогоном лише каспійську нафту в західному напрямку. «Фрайтаґ» зазначає, що Юлія Тимошенко схильна до діалогу з Медведєвим і Путіним і «не очікувано бачить в Росії партнера, необхідного їй для того, щоб кинути виклик Ющенкові». Німецький тижневик запитує: «чому б Тимошенко не скористатися вдалим моментом і не захопити посаду глави держави». Тим більше, як розмірковує «Фрайтаґ», Юля «впевнена, що Ющенко може робити все, що завгодно, але програє у будь-якому випадку, а в ситуації дострокових виборів і поготів». Цей тижневик назвав свою публікацію про українську кризу досить красномовно – «Вибачень не буде», тобто «Фрайтаґ» не бачить шансів на компроміс у нинішній українській демократичній коаліції, яка розвалюється на очах.

Австрійська «Дер Штандард» вважає, що російські заяви з приводу їхнього невдоволення політикою Віктора Ющенка рано чи пізно можуть матеріалізуватися у неприємності для Києва. Газета критикує Німеччину за проросійську позицію у нинішній ситуації на Кавказі і в Україні, та закликає Європу дати Києву чітку перспективу вступу до ЄС. «Дер Штандард» переконана, що «у розпорядженні Європейського Союзу є єдиний по-справжньому дієвий інструмент для збереження миру – пропозиція членства».

Французька «Монд» опублікувала інтерв’ю президента України, у якому Віктор Ющенко бачить за спинами українських політиків, які розвалюють демократичну коаліції, вплив Кремля. Український лідер говорить, що НАТО – це єдиний спосіб гарантувати українську незалежність у даній ситуації, після подій в Грузії.

«Якраз тому я очікую позитивного сигналу під час грудневого саміту НАТО», – наголосив Віктор Ющенко.

(Прага – Київ)
  • Зображення 16x9

    Василь Зілгалов

    Із Радіо Свобода співпрацюю з 1989 року. Переїхав з Мюнхена до Праги у березні 1995 року. Народився в сталінській Україні. Троє з родини загинули від голоду у 1932-33 роках. Мати ледве уціліла в 1933-му. Батько пройшов Колиму але система все ж знищила його. Окрім батька, тоталітаризм згубив чотирьох моїх дядьків. Закінчив історичний факультет. Викладав методологію історії. Підготував дві дисертації. Чимало написав. Журналістом став з 1969 року, після вторгнення радянських військ до Праги. Опублікував роботи з історії політичної публіцистики, книги з історії українських міст, дослідження про Василя Пачовського, з історії української еміграції.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG