Доступність посилання

ТОП новини

Українсько-чеські гуманітарні контакти поглиблюються


Київ – Сьогодні до України приїздить прем’єр-міністр Чехії Мірек Тополанек. Це його перший візит на українські терени як голови уряду. Він планує обговорити з чільними політиками у Києві, серед іншого, поглиблення гуманітарних контактів між двома державами. Напередодні його приїзду в Києві презентували нові освітні українсько-чеські програми.

Створення Вишеградського фонду, який підтримує розвиток освітнього і наукового потенціалу України, ініціював на початку 1990-х років Вацлав Гавел, обіймаючи посаду президента Чехії. Ідеться про надання українським студентам та аспірантам стипендій для навчання і наукових досліджень у вишах країн Вишеградської четвірки – Чехії, Угорщині, Польщі і Словаччини.

Голова представництва Вишеградського фонду Айнар Руснакова зазначає: чеські виші користуються в Україні великою популярністю, серед іншого і завдяки вдалій інформаційній кампанії. А відтепер діє і програма, котра дозволяє українським вишам запрошувати професуру з країн Вишеградської четвірки для читання лекцій і цілих курсів українським студентам.

«Чернівецький університет отримав 15 тисяч євро, щоб запросити чеських професорів читати лекції студентам цього вишу. Вони працюватимуть таким чином, щоб порівняти Україну з державами Вишеградської четвірки в освітньому, історичному, культурному плані», – каже Айнар Руснакова.

А київський Центр інформації та соціальних програм за підтримки Чеського культурного центру презентував новостворений Клуб чеської мови. Щоправда, як зазначає керівник проекту Христина Кричевська, одним лише вивченням чеської мови. Клуб свою діяльність не обмежуватиме.

«Клуб чеської мови, а у перспективі Консалтинговий клуб Україна – Чехія, повинен підтримати і бізнес-стосунки, стосунки освіти між країнами. Це головне, що ми бажаємо зробити у Клубі», – каже вона.

Українсько-чеські міждержавні проекти з гуманітарної співпраці охоче підтримує інтелігенція, тож політикам залишається надати їм відповідну підтримку.

(Київ – Прага)

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG