Доступність посилання

ТОП новини

В Івано-Франківську відбувся фестиваль «Прикарпатський вернісаж»


Під час церемонії урочистого вручення Івано-Франківську Почесного прапора ПАРЄ
Під час церемонії урочистого вручення Івано-Франківську Почесного прапора ПАРЄ

Івано-Франківськ – Вручення Івано-Франківську Почесного прапора Парламентської Асамблеї Ради Європи супроводжувалося різноманітними культурно-мистецькими акціями. Серед них і фестиваль української культури «Прикарпатський вернісаж», спрямований на популяризацію народних ремесел та представлення туристичних послуг. Вперше в місті пройшло і «Свято хліба».

Фестиваль «Карпатський вернісаж», який уже мав своїх прихильників в Україні, взяв невеликий тайм-аут, натомість Івано-Франківська міська рада, яка була його співорганізатором, провела «Прикарпатський вернісаж».

Майже 90 майстрів із різних областей України представили вироби з глини і дерева, вишивання і бісероплетіння, писанкарство і різьблення. Гостей Прикарпаття більше цікавили гуцульські вишиті сорочки, ліжники, різьблені тарелі, а місцеві збиралися біля менш відомих у нас виробів.

Анжела Драч із Умані робить свистунці, свищики, свистульки, «соловейки», відроджуючи старовинні іграшки Черкащини, веде дитячий гурток. «Така продукція цікавить дітей, та ще більше дорослих дітей», – каже майстриня.

Тетяна Хоменко із міста Слов’янська Донецької області працює із глиною. Взятись за кераміку її змусило життя, коли у 1990-х роках закрився завод, потім прийшло мистецтво різаної глини. Тетяна Хоменко відзначає особливу гостинність прикарпатців: «У мене такий піднесений настрій. Кажуть, що Схід і Захід протистоять один одному. Неправда. Ми однакові. Нам сваритися нема підстав».

«Свято хліба» – початок нової традиції

Торти і тістечка, калачі і плетінки різної форми і величини, сільський тин чи вежа з тіста – іноді аж не віриться, що все це можна випекти. Вперше в Івано-Франківську відбулося «Свято хліба».Свою продукцію представило п’ять пекарень та приїхали гості з польського Любліна. Та з часом хочуть зробити окремий фестиваль хліба.

І це не лише свято, каже власник пекарні «Наш хліб», керівник гільдії приватних пекарів і кондитерів Івано-Франківська Ростислав Кукурудз. За його словами, одна з цілей – «підняти престиж пекарської праці, показати людям, чиї руки пахнуть хлібом, заохотити молодь теж прийти в цю галузь».

Позбутися ярлика «транзитності»

«Прикарпатський вернісаж» проходив у старій частині Івано-Франківська, на майдані Шептицького. Саме звідси починаються цікаві екскурсії середмістям чи музеями. Для гостей з інших областей, які працюють у сфері туризму, провели промотури.

Слід змінювати погляд багатьох, що Івано-Франківськ – це лише «ворота в Карпати», «транзитне місто» дорогою в Яремче чи Верховину, і в ньому для туристів є чимало цікавого, каже начальник управління туризму міськвиконкому Володимир Устинський.

«Івано-Франківськ лежить за 130 кілометрів від центру Європи, і це є центральне європейське місто. Воно побудоване за старими зразками європейського міста, старі площі, зразки сакрального мистецтва. Індивідуальність нашої архітектурної спадщини – це і польська, і баварська, і українська архітектура», – зазначає Володимир Устинський.

Додатковою принадою для туристів стають і фестивалі, як, приміром, «Свято ковалів» чи прикарпатські вернісажі.

(Івано-Франківськ – Київ – Прага)

  • Зображення 16x9

    Галина Добош

    Радіо Свобода співпрацюю з 2007 року. Власкор по Івано-Франківській області. Закінчила факультет журналістики Львівського національного університету імені Івана Франка.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG