Доступність посилання

ТОП новини

Нові потрясіння на фінансових ринках і можливі перспективи завершення кризи


Штаб-квартира інвестиційного банку «Леман Бразерз» у Нью-Йорку
Штаб-квартира інвестиційного банку «Леман Бразерз» у Нью-Йорку

Прага – Проблеми міжнародної фінансової системи знову загострилися після потрясіння на американській Вол-Стріт. Під час вихідних на межі краху опинився четвертий за величиною інвестиційний банк США – «Леман Бразерз». Європейські й азійські фондові біржі відгукнулися сьогодні падінням, і ця тенденція продовжує зберігатися. Тим часом американські банки і влада намагаються покласти край кредитній кризі, яка завдає негативних ударів по світовій фінансовій системі ось уже впродовж року.

Падінням індексів у середньому на три відсотки відгукнулися сьогодні на ознаки нових фінансових потрясінь у США європейські та азійські фондові біржі. Падіння може продовжитися, коли до кінця дня будуть оприлюднені значення нью-йоркського індексу ділової активності.

А все почалося з оголошення керівництвом американського банку «Леман Бразерз» про невдачу з продажем частини його активів корейським та іншим інвесторам і про ймовірне банкрутство.

Представниця цього банку Ґюльпері Фуртун із сумом відзначила, що уряд США цього разу не подасть руку фінансової допомоги «Леман Бразерз», як він урятував днями банк «Бер Стернз» та іпотечні компанії «Фредді Мак» і «Фанні Мей». «Я вважаю, що це вже історія – 158 років зусиль і тяжкої праці. Це найсумніше для мене зараз», – сказала в неділю журналістам в Нью-Йорку віце-президент з управління активами «Леман Бразерс» Ґюльпері Фуртун.

«Леман Бразерз» розвалюється під натиском зниження власних активів, що головним чином пов’язане з відчутним падінням цін на нерухомість.

Проблеми також мають гігант страхування в США Американська міжнародна група (AIG), яка, очевидно, оголосить про розпродаж своїх активів сьогодні, і велика фінансова фірма «Меріл Лінч», яку зголосився купити за 50 мільярдів доларів приватний «Банк Америки».

Є й трохи оптимізму

Колишній голова Федеральної Резервної системи США Алан Ґрінспан назвав останні події на фінансовому ринку США «потрясіннями, які стаються раз на 50–100 років». Ґрінспен вважає, що це ще не кінець кредитної кризи – вона триватиме, допоки зниження цін на нерухомість не стабілізується.

Водночас цей відомий фінансовий експерт переконаний, що стабілізація американського ринку нерухомості позитивно вплине на світову економіку.

«Я не думаю, що криза такого кшталту, яка стається раз на сто років, закінчиться без суттєвого впливу на глобальну економіку. Я вважаю, що саме це зараз відбувається. Але є вже позитивні моменти – зниження цін на нафту і на харчі. А того, що інфляція йде вниз, принаймні, в короткостроковій песпективі, може вистачити для стабілізації. Я був би захоплений, якби це дійсно сталося», – сказав Ґрінспан, а проте додав: «Але свої гроші я б на це не поставив».

Деякі впливові експерти висловлюють припущення, що ці струси у США відновлять віру у фінансові ринки, і не виключають, що випадок із банком «Леман Бразерз» є певним чином піком фінансової кризи та можливим завершенням головних негативних подій цього періоду.

(Прага – Київ)
  • Зображення 16x9

    Василь Зілгалов

    Із Радіо Свобода співпрацюю з 1989 року. Переїхав з Мюнхена до Праги у березні 1995 року. Народився в сталінській Україні. Троє з родини загинули від голоду у 1932-33 роках. Мати ледве уціліла в 1933-му. Батько пройшов Колиму але система все ж знищила його. Окрім батька, тоталітаризм згубив чотирьох моїх дядьків. Закінчив історичний факультет. Викладав методологію історії. Підготував дві дисертації. Чимало написав. Журналістом став з 1969 року, після вторгнення радянських військ до Праги. Опублікував роботи з історії політичної публіцистики, книги з історії українських міст, дослідження про Василя Пачовського, з історії української еміграції.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG