Доступність посилання

ТОП новини

Владна партію Ізраїлю обирає нового лідера


Прага – Владна в Ізраїлі партія «Кадіма» сьогодні обирає нового лідера замість прем’єра Егуда Ольмерта, який іде в відставку через звинувачення в корупції. Головні конкуренти – міністр закордонних справ Ізраїлю Ціпі Лівні та колишній міністр оборони, а нині міністр транспорту Шауль Мофаз.

Міністр закордонних справ Ізраїлю Ціпі Лівні
50-річна Ціпі Лівні є найвпливовішою жінкою Ізраїлю. Юрист за освітою, вона займала різні посади в ізраїльських урядах, а починала кар’єру як розвідник Моссаду – ізраїльської спецслужби.

Як міністр закордонних справ Ізраїлю Ціпі Лівні нині очолює переговори Ізраїлю на мирних переговорах із палестинцями. Лівні погоджується, що для розв’язання близькосхідного конфлікту потрібно створити палестинську державу, але наголошує й на відповідальності палестинців.
Міністр транспорту Ізраїлю Шауль Мофаз


«Недостатньо визначити кордони майбутньої палестинської держави. Передаючи ключі палестинцям, ми повинні знати, що наш сусід є не терористичною державою чи державою-невдахою, а відповідальним партнером у мирі», – вважає ізраїльський дипломат.

Лівні йде на вибори під гаслом боротьби з корупцією у верхах. «Прийдіть і проголосуйте, зміни починаються на виборчій дільниці», – закликала вона співвітчизників.

Її головний конкурент – міністр транспорту Ізраїлю Шауль Мофаз. Раніше він обіймав посади міністра оборони та керівника Генерального штабу.

Для 60-річного Мофаза головне питання – безпека Ізраїлю. Він прихильник твердого курсу. Мофаз проти того, щоб ділити Єрусалим із палестинцями, і хотів би відкласти мирні переговори.

Цей політик уже настрашив світові нафтові ринки, коли заявив, що Ізраїль нападе на Іран, якщо санкції не допоможуть зупинити ядерну програму Тегерана. Згодом Мофаз відмежувався від цих слів.

Переможець може стати прем’єром Ізраїлю

Внутрішньопартійні вибори у владній партії «Кадіма» називають одними з найважливіших в історії Ізраїлю. У них можуть брати участь 74 тисячі зареєстрованих членів партії, а це близько одного відсотка громадян Ізраїлю.

Переможець може сісти у крісло прем’єра, яке звільняється після того, як Егуд Ольмерт улітку оголосив, що збирається піти в відставку. Проти нього висунуті звинувачення в корупції, але суду ще не було.

Новий лідер партії «Кадіма» спробує створити нову владну коаліцію. А якщо це йому не вдасться, то на Ізраїль очікують дострокові вибори, вірогідно, у першому кварталі 2009 року. Наразі в опитуваннях громадської думки веде перед інша партія – «Лікуд», яку очолює Беньямін Нетаньягу.

(Прага – Київ)
  • Зображення 16x9

    Мар’яна Драч

    На Радіо Свобода – з 1996 року. Вела різні програми, серед яких «Україна і світ» та «Свобода сьогодні». Вивчала міжнародні відносини в Рузвельтському університеті в Чикаго і державне управління та економіку в Інституті державного управління і місцевого самоврядування (нині Академія) в Києві. Директор Української служби Радіо Свобода з травня 2013 року.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG