Доступність посилання

ТОП новини

Україні потрібні інституції, які допоможуть вирішувати політичні кризи – Рябчук


Таку думку в інтерв’ю Радіо Свобода висловив письменник, культуролог, член редколегії журналу «Критика» Микола Рябчук.

«Для більшості країн світу Україна – досить маргінальна країна. Чим далі від кордону, тим інтерес до України менший. Ми мали і маємо шанс стати шанованішою країною. Нам треба будувати інституції, за допомогою яких в Європі без проблем вирішують політичні кризи. В нас – величезна сіра зона безправ’я, на яку кожна політична сила в Україні претендує», – зауважив Микола Рябчук.

Ще один гість Радіо Свобода – кандидат економічних наук, керівник представництва Фонду імені Г. Бьолля в Україні Кирило Савін – вважає, що «сьогодні в Україні немає консолідації нації, немає ідентичності нації. Українці ще не відчувають себе європейською нацією. Через це вони шукають певну опору. Одні шукають цю опору в Росії, інші – в Європі. Я думаю, що розвиток громадянського суспільства – це вихід із політичної кризи. Олігархічна структура може бути стабілізована, коли суспільство скаже своє слово і буде тим якорем, який стабілізує країну».

Савін додав: «Україна йде своїм шляхом. Він важкий, але іншого шляху немає. В України на демократичному шляху розвитку сьогодні альтернатив немає. Російський шлях – не альтернатива, а загроза український демократії».

«Серед українських політиків, – зазначив у свою чергу Микола Рябчук, – Яценюк поводиться по-європейському, як європейський політик, оскільки це людина молодшого покоління. Всі інші поводяться так, як поводяться – це нормальні совки».

«У вересні через події на Кавказі для України відкрилось вікно можливостей, коли німецькі журналісти відвідали Крим. Але Україна одразу це вікно закрила, оскільки почалась внутрішньополітична криза, якої в Європі не розуміють. Імідж України в Європі – це імідж країни, яка наближається до демократії, бо демократією це ще важко назвати», – впевнений Кирило Савін.

За його словами, «ситуацію в Україні можна порівняти з ситуацією кінця 90-их років у Росії. Це плюралізм олігархів, який передбачає свободу преси, свободу демократичну тощо. І ми знаємо чим це закінчилося в Росії – олігархи консолідувалися. В Україні цей процес не виключений. Ми стоїмо на порозі такого розвитку».

А Микола Рябчук додав: «Українські олігархи... спираються на різні клани. Тобто, хто би тут не був при владі, хто би не намагався встановити авторитарний режим, – він буде мати опір. Консолідований авторитаризм в Україні неможливий. Ми перебуваємо в просторі поміж неконсолідованою демократією і неконсолідованим авторитаризмом».
XS
SM
MD
LG