Доступність посилання

ТОП новини

Хто очолить наступний уряд? Чому Яценюк подав у відставку? (Огляд преси)


Київ – Майбутній уряд знову очолить або Віктор Янукович, або Юлія Тимошенко. Про це завчасно подбали бютівці з регіоналами, зареєструвавши у Верховній Раді спільний законопроект про проведення виборів у два тури. Згідно з документом, дві політичні сили, які набрали найбільшу кількість голосів, виходять до другого туру, а його переможець формує новий склад Кабміну та парламентську більшість. Експерти «Газети 24» до можливого нововведення поставилися неоднозначно. Дехто вважає, що ця ідея суперечить ідеї пропорційності представництва у владі. Інші переконані, що зміна системи виборів містить ще й політичні ризики. Більше про них розповідається в статті «Переможець одержить усе».

«У владу потрібно входити гідно, і виходити з неї так же», вважає Арсеній Яценюк. Експерти газети «Факти» пов’язують рішення Голови Верховної Ради піти у відставку з його небажанням візувати документи, ухвалення яких 2 і 3 вересня фракціями БЮТ, Партії регіонів і комуністів стало підставою для розвалу демократичної коаліції.

Нинішня політична криза – це заключна фаза розпаду недолугої системи державного управління, стверджує дописувач «Газети по-українськи». Він вважає, що ця система антидемократична, бо народ відчужений від держави. Крім того, держава не має сформульованої мети, тому відсутні критерії ефективності управлінського апарату. В ній немає жодного справді відповідального керівника: тобто такого, що відповідає за свої рішення власними майном і свободою. Водночас автор статті вважає, що кризова ситуація відкриває перед Україною великі перспективи. Бо криза – це завжди можливість позитивних змін, переконаний дописувач.

Генпрокуратура вимагає від Міністерства охорони здоров’я і Держстандарту зробити жорсткішими вимоги до виробників та імпортерів дитячого харчування. За інформацією Генпрокуратури, оператори ринку масово порушують закон, і продають неякісну продукцію. Докладніше розповідається в статті «Прокуратура перейшла на молочні каші, яку друкує газета «Діло».

Сватання, заручини та весілля за стародавніми народними звичаями стають дедалі популярнішими серед молоді, стверджує газета «Голос України». Яскраві костюми, сакральні весільні пісні, самобутнє, неповторне обрядове дійство, в якому кожний учасник має свою роль, – чудова альтернатива довгим і нудним застіллям у ресторані. Українське весілля – це як захоплююча вистава. Більше про давні весільні звичаї та обряди розповідається в статті «Благословіть, тату й мамо...»

(Київ – Прага)

  • Зображення 16x9

    Ірина Біла

    На Радіо Свобода працюю з кінця 1990-х. Закінчила Київський університет культури і мистецтв – інформаційна, бібліотечна та архівна справа.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG