Доступність посилання

ТОП новини

Україна стає транзитним центром наркопостачання з Азії до Європи – експерт


Брюссель – Сьогодні Єврокомісія визначила новий етап у боротьбі з обігом та вживанням наркотиків. Окрім використання науки, правоохоронців та фінансів, до боротьби з наркоманією вирішено залучити й зірок естради та кіноакторів. Раніше подібний крок виявився доволі ефективним у популяризації безпечного водіння автомобілів – для цього залучили прославлених пілотів «Формули-1». Найближчим часом у ЄС створять і єдину систему для визначення рівня наркотичного сп’яніння у водіїв. Загалом у Євросоюзі налічується близько 2 мільйонів наркозалежних громадян. Але, на думку фахівців, в об’єднаній Європі справи з цією боротьбою виглядають обнадійливо. Проте в її найближчої сусідки України ситуація дуже тривожна. Про це кореспондент Радіо Свобода розмовляв із директором із питань політики безпеки неурядової дослідницької організації The Senlis Council Полом Бартоном.

Вилучені СБУ 125 кг героїну, якій мав надійти до однієї з країн ЄС
— Існує декілька основних шляхів наркопостачання до ЄС – наприклад, атлантичний чи азійський. На сьогоднішній презентації Єврокомісією плану дій боротьби з наркотиками зайшла мова й про середземноморський напрямок. Яка роль України в цій структурі обігу наркотиків?

— Я гадаю, що Україна стає все важливішим транзитним пунктом для більшості наркотиків, що надходять з Афганістану. Кількість перехоплень наркодилерів зростає по всій її території. Це свідчить про те, що ця країна стає ще одним центральним елементом у транзиті наркотиків. Основні причини цього – близькість до ринку Євросоюзу, низький рівень прикордонної охорони та невеликі ресурси сил безпеки. До того ж потреба в наркотиках у Східній Європі постійно зростає – у Польщі, наприклад. Цікаво й те, що наразі почали виявляти підпільні хімічні та «героїнові» лабораторії і в самій Україні. Це справді нове явище, яке свідчить про наявність угруповань, що мають зв’язки в Туреччині чи деяких країнах Центральної Азії. Тож, Україна, безперечно, стає все важливішим пунктом на наркошляху з Афганістану до Європи.

— Як Ви оцінюєте рівень та намагання України співпрацювати в цій галузі з європейськими партнерами?

— Звичайно, я гадаю, що Україна нині в дуже складній ситуації. Очевидно, що політичне становище все більше її ускладнює. Державі важко рухатися вперед у царині боротьби з наркотиками разом із Євросоюзом. Виглядає, що при постійному зростанні наркообігу спроможність українських органів безпеки у просуванні розслідувань цих справ погіршується. Я впевнений, що вони прагнуть до співпраці. Та країні важко повною мірою брати участь у загальноєвропейських намаганнях подолати проблему наркотиків.

(Брюссель – Прага – Київ)

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG