Доступність посилання

ТОП новини

«Дешевша заправка». В Україні продовжують падати ціни на бензин


За один тиждень (з 9 по 16 вересня) пальне значно подешевшало. Вартість найпопулярнішої марки бензину А-95 у кількох регіонах становить у середньому 6 гривень10 - 6 гривень15 копійок за літр. (Це при тому, що менше ніж за шість з половиною гривень, ще півроку тому заправити авто було нереально). «92-й» заправляють нині за шість гривень, а іноді й дешевше. Що ж означає така тенденція? Чи стане пальне ще дешевшим?

Щоб переконатися, чи дійсно подешевшав бензин у Києві, кореспондентка Радіо «Свобода» Наталка Коваленко об’їхала сьогодні кілька столичних заправок. За її спостереженнями, тепер нагодувати свого залізного коня коштує водіям у середньому на півгривні дешевше, ніж кілька місяців тому. Вартість бензину найпопулярнішої марки А-95 у Києві становить в середньому 6 гривень 10 копійок за літр. Дешевшати бензин почав місяць тому, говорить власник авто Андрій. «Завжди заправляюся 95-им, раніше він коштував 6. 65-6.60, зараз – 6. 10. Десь на трасі ще дешевше. Кожен раз душа і очі радіють!».

Приємно, коли ціни падають, погоджується киянин Михайло. Хоча подешевшав бензин набагато менше, аніж перед цим подорожчав. Та кому потрібно їхати, той їде, говорять водії. Але не приховують, що сподіваються на подальше здешевлення.

А у Дніпропетровську бензо-ціни впали ще різкіше, ніж у столиці.

В цьому місті коливання вартості пального цього року ніби підпадає під відоме правило зі шкільного підручника з фізики. З теплом – збільшуються, із холодом – зменшуються… Вересневі ціни на бензин в місті майже на гривню менші за ті, які були в березні, коли лише починалися весняно-польові роботи.

Та й у порівнянні з розпалом курортного сезону та часом збирання ранніх зернових пальне впало в ціні суттєво: якщо влітку літр 95-го продавали за 6 із лишком, то тепер лише за 5.60. Дизпаливо коштує 6 гривень 20 копійок, а під час жнив ціна дострибувала майже до семи гривень.

А втім, певне здешевлення бензину поки не вплинуло на добробут пересічних громадян, які не мають авто. Власники маршруток, які ще місяць тому кричали про суттєві витрати на пальне й вимагали від влади дозволів на підвищення вартості проїзду, зараз як у рот води набрали. На деяких маршрутах цими днями попри всяку логіку проїзд взагалі подорожчав на 25 копійок. Аргумент старий: високі ціни на пальне.

Прогнози

Цілком можливе не лише подальше здешевлення бензину, а й навіть прискорення падіння цін на пальне.
У найближчій перспективі, тобто наступного місяця,ціни будуть продовжувати падати десь на 10 копійок за тиждень, вважає виконавчий директор консалтингової компанії UPECO Сергій Куюн. «Зараз цей процес йде саме з такою швидкістю, але він може навіть пришвидшитися, адже ціна нафти на світових ринках падає. І ці нові дешевші партії поступово надходять до України».
Заступник голови парламентського комітету з економічної політики, член Блоку Юлії Тимошенко Сергій Осика погоджується з тим, що зменшення цін на бензин триватиме. І запевняє, що цьому може сприяти і уряд України.

Зі свого боку Директор енергетичних програм Центру Разумкова Володимир Саприкін утримується від прогнозів, оскільки, за його словами, світовий ринок нафти розрегульований, і навіть такі важелі впливу, як зменшення квот на видобуток нафти країнами-членами ОПЕК, вже не діють.

Рецепти економії бензину від професіонала

Заощадити на пальному до снаги будь-якому водієві, переконує телеведучий, автогонщик Олексій Мочанов. По-перше, не варто літати на високих швидкостях, найбільш економний діапазон тахометра (пристрій, що показує оберти двигуна) – дві з половиною, три тисячі обертів. При цьому намагайтеся поменше їздити на дуже низьких обертах. Заощадити пальне можна й іншими нехитрими способами, про які водії чомусь або забувають, або просто не знають. Не слід перемикати автомобіль на нейтральну передачу, коли їдете вниз, це не економить бензин. На сучасних авто вниз краще їхати на малій швидкості на вищій передачі, комп’ютер у такому випадку показує практично нуль витрат. В холоди не треба довго прогрівати мотор. Одна хвилина - і можна їхати з поступовим перемиканням передач. Адже мотор під навантаженням прогрівається набагато швидше. Не глушіть двигун на світлофорі, бо під час пуску машина потребує набагато більше палива, ніж коли працює вхолосту.

Тим часом аналітики автомобільного ринку очікують, що щорічні продажі автомобілів-гібридів, тобто таких, які працюють і на електродвигуні, і на паливі, до 2010 року перевищать 1 мільйон.

Головна перевага гібридного автомобіля - зменшення витрати палива і шкідливих викидів.

Свій спосіб боротьби за чистоту повітря винайшли у Британії. Водіїв графства Суссекс примушуватимуть глушити мотори у заторах. Відповідний експеримент місцева влада планує почати з наступного року, повідомляє газета «Дейлі мейл». На тих, хто відмовиться вимикати двигун навіть після попередження поліції, чекає штраф 20 фунтів стерлінгів.
  • Зображення 16x9

    Олександр Лащенко

    На Радіо Свобода – з березня 2005 року. До того працював три роки на Громадському радіо. Народився 1969 року в Києві. Закінчив Київський національний університет імені Тараса Шевченка.

  • Зображення 16x9

    Марічка Набока

    У 2004 році закінчила Український гуманітарний ліцей КНУ імені Тараса Шевченка. У 2010-му отримала диплом магістра журналістики Інституту журналістики КНУ імені Тараса Шевченка. Маю публікації в газеті «Громадський захисник», журналах «Книжник-review», «Київська Русь» та інших виданнях. Працювала в програмі «Підсумки» на телеканалі «Ера». На Радіо Свобода – з 2007 року. Коло професійних зацікавлень: права людини, українська культура, волонтерський рух.

XS
SM
MD
LG