Доступність посилання

ТОП новини

Український ринок – один із найслабших у світі (європейська преса)


Прага – У європейській пресі аналізують ситуацію в фінансовій системі світу і зауважують, що серед країн із найбільшим спадом на ринках перебуває й Україна, в якій негативні тенденції в економіці підсилюються політичним розколом. Газети звертають увагу на результати загальноєвропейського опитування, яке засвідчує зростання антисемітських настроїв та ісламофобії.

Впливова німецька «Франкфуртер Альґемайне Цайтунґ» звертає увагу, що головний український фондовий індекс ПФТС упав із травня приблизно на 70 відсотків. Це одна з найбільших негативних тенденцій серед найменш успішних ринків світу, до яких сьогодні також відносять, як пише німецьке видання, китайський, російський та румунський. «Франкфуртер Альґемайне Цайтунґ» вважає, що серед головних негативних факторів на таких ринках є політична непередбачуваність місцевої влади, конфлікт у Грузії, розвал коаліції в Україні. Німецька газета підкреслює, що початком кризи в Україні стало 3 вересня, коли партія Віктора Ющенка оголосила про свій вихід із демократичної коаліції. «Франкфуртер Альґемайне Цайтунґ» інформує, що в Україні існує велика проблема з інфляцією, споживчі ціни виросли в річному обрахунку на 26 відсотків, закупівельні – майже на 50 відсотків, торговий баланс держави різко негативний. Це німецьке видання резюмує, що українські акції сьогодні вже нікого серйозно не приваблюють.

Британська «Ґардіан» публікує дані дослідницького центру «П’ю», за якими антисемітські настрої зростають повсюдно у Європі від Польщі і Росії на Сході до Іспанії та Франції на Заході. Результати опитування, як пише «Ґардіан», свідчать, що серед європейців дуже поширена настороженість проти мусульман, але антисемітизм нині зростає набагато швидше. Наприклад, в Іспанії рівень антисемітизму виріс за останні три роки більше як удвічі, з 21 до 46 відсотків, у Німеччині з 21 до 25 відсотків, у Франції з 12 до 20 відсотків – тоді як, наприклад, у США і Великій Британії негативні судження щодо євреїв коливаються на рівні 7–9 відсотків.

Якщо донедавна, як пише лондонська «Таймз», країни Балтії більше хвилювали проблеми з газогонами чи нафтогонами, якими Росія намагається обійти колись радянський регіон, то сьогодні їх хвилюють проблем з іншими трубопроводами. Йдеться про поширення нелегальних горілчаних трубопроводів із Росії. За повідомленням «Таймз», естонська поліція виявила в озері між російським Івангородом та естонською Нарвою 2-кілометровий пластиковий трубопровід, через який із Росії до Естонії було незаконно перекачано щонайменше 6 тисяч літрів спиртного. У Нарві затримали одинадцять учасників злочинної торгівлі спиртним, які позбавили естонський бюджет близько 100 тисяч доларів акцизного збору.. Лондонський часопис також наводить дані про те, що майже половина естонських чоловіків зловживає спиртним, у чому мало відстає від кількості п’яниць у Росії. Ба більше, виявляється, як зауважує «Таймз», що цей «горілкогін» не є рекордним, бо у 2004 році поліція в Литві виявила подібний, але довжиною понад 3 кілометри, який проклали контрабандисти з сусідньої Білорусі.

(Прага – Київ)
  • Зображення 16x9

    Василь Зілгалов

    Із Радіо Свобода співпрацюю з 1989 року. Переїхав з Мюнхена до Праги у березні 1995 року. Народився в сталінській Україні. Троє з родини загинули від голоду у 1932-33 роках. Мати ледве уціліла в 1933-му. Батько пройшов Колиму але система все ж знищила його. Окрім батька, тоталітаризм згубив чотирьох моїх дядьків. Закінчив історичний факультет. Викладав методологію історії. Підготував дві дисертації. Чимало написав. Журналістом став з 1969 року, після вторгнення радянських військ до Праги. Опублікував роботи з історії політичної публіцистики, книги з історії українських міст, дослідження про Василя Пачовського, з історії української еміграції.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG