Доступність посилання

ТОП новини

Серед країн Євросоюзу в Польщі наймолодші пенсіонери. Уряд хоче покласти цьому край


Варшава – Згідно зі статистичними даними, у Польщі наймолодші серед країн Євросоюзу пенсіонери. Однак уряд хоче покласти цьому край. Хочеш отримувати більшу пенсію, тоді сам подбай про це – такі принципи урядових пропозицій.

Згідно з нині чинним у Польщі законом, ті, хто працює в шкідливих для здоров’я умовах, має право стати пенсіонером, навіть не досягши 50-річного віку, лише набравши певний робочий стаж.

Цей закон стосується, наприклад, металургів, військовослужбовців, працівників поліції, гірників, а також учителів, залізничників, акторів, журналістів тощо. Загалом до списку внесено 100 найменувань професій.

Суть пропонованих урядом змін до пенсійного законодавства полягає в тому, що кожен має попрацювати довше і тим самим довше посплачувати внески до пенсійного фонду.

Головне бажання уряду – скоротити субсидії для так званих «молодих пенсіонерів».

«Молоді пенсіонери» тягнуть на дно бюджет

Урядовці переконують, що дотеперішній пенсійний закон тягне на дно державний бюджет та несправедливо дає привілеї тим людям, на утримання яких працюватимуть усі інші громадяни.

За офіційними даними, «молодим пенсіонерам» щороку надають із державного бюджету в перерахунку близько семи мільярдів доларів.

Згідно з повідомленням міністерства праці, річний дефіцит усього фонду пенсійного забезпечення сягає суми близько 20 мільярдів доларів.

Заступник міністра праці Аґнєшка Хлонь-Доміньчак вважає, що зміни до закону про пенсійне забезпечення необхідні, інакше бюджет країни не витримає.

«Від наступного року чинним стане закон, що підвищує віковий бар’єр для виходу на пенсію. Найголовніше в новому законі буде те, що розмір пенсії залежатиме лише від того, скільки років людина сплачувала до пенсійного фонду. Інакше кажучи, розмір пенсії залежатиме від того, у скільки років вона стає пенсіонером. Таким чином, нова пенсійна система заохочуватиме людей працювати довше», – каже урядовець.

Фахівці передбачають, що внаслідок пропонованої урядом зміни законодавства пересічний поляк отримуватиме пенсію, меншу на 25 відсотків. Нічого дивного, що цього року є багато охочих встигнути отримати пенсію за старим законом.

50-річні поляки хочуть перекласти кошти свого утримання на державу

За дослідженнями, які провели наукові інститути Євросоюзу, 60 відсотків поляків, яким виповнилось 50 років, мріють стати пенсіонерами. Фахівці пояснюють це тим, що у цьому віці люди, невдоволені дотеперішньою роботою, відчувають відсутність життєвих перспектив, побоюються за своє здоров’я.

Зараз пересічний польський робітник щомісяця віддає до фонду соціального забезпечення близько половини зарплати. Чоловіки можуть вийти на пенсію у віці 65 років, жінки у 60. Віднедавна кожен поляк може також робити внески до приватних пенсійних фондів.

Хоча проти урядових пропозицій виступають польські профспілки, однак заступник міністра праці Аґнєшка Хлонь-Доміньчак залишається оптимісткою щодо долі законопроектів. Це тому, що економіка країни квітне, зменшується безробіття. Урядові кола вважають, що краще підвищувати зарплату, наприклад, учителям, ніж надавати додаткові субсидії до пенсійного фонду для них.

(Варшава – Прага – Київ)

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG