Доступність посилання

ТОП новини

Суддя КСУ Лилак: рішення парламенту після 17 вересня можуть бути оскаржені


Дмитро Лилак пояснив, що у зв'язку зі скасуванням Конституційним Судом «тимчасового» регламенту Верховної Ради, будь-які рішення парламенту у формі правового акту, якщо вони набудуть чинності, можуть бути оскаржені в Конституційному Суді.

Але суддя Конституційного Суду відмовився прогнозувати, як політики чи органи влади відреагують на цю ситуацію.

«Я не берусь говорити, чи будуть поставлені під сумнів закони, ухвалені в цей період», – сказав Дмитро Лилик.

Однак зауважив, що рішення КСУ можуть бути підставою для перегляду будь-яких рішень, які були ухвалені у невідповідності до тлумачень цієї чи іншої норми Основного Закону Конституційним Судом.

Суддя Лилак також нагадав, що відсутність регламенту не є перешкодою для ухвалення парламентом законів, оскільки в Конституції є норми прямої дії щодо процедури розгляду парламентом законів та інших нормативних актів.

Крім того, він звернув увагу на те, що Конституційний Суд вже більше 10 років вимагає від парламенту ухвалити регламент як закон, а не у вигляді постанови, але Верховна Рада цього не робить

Сьогодні Конституційний Суд України визнав неконституційним «тимчасовий» регламент парламенту, затверджений постановою Верховної Ради від 8 квітня 2008 року, і скасував його. Рішення КСУ вступило в силу з моменту його ухвалення.

XS
SM
MD
LG