Доступність посилання

ТОП новини

Перевибори принципово не змінять ситуації в парламенті


Світлана Єременко

Київ – За даними опитувань соціологи дійшли парадоксального висновку: дострокові вибори залишаються найімовірнішим сценарієм завершення парламентської кризи, разом із тим нові перевибори принципово не змінять проблем та ризиків під час формування нової урядової коаліції. То для чого ж даремно витрачати державні гроші?


Опитування, яке здійснив Центр «Соціовимір», засвідчило: якби вибори відбулися нині, то переможцем став би БЮТ, який набрав би понад 23 відсотків голосів. Друге місце посіла б Партія регіонів з більш як 20 відсотками. За «Нашу Україну» готові проголосувати тільки 7 відсотків. Комуністична партія та Блок Литвина могли б розраховувати приблизно на 5 відсотків.

Попри те, що деякі політичні сили і мають шанс дещо поліпшити свій результат у разі дострокових виборів, новий склад парламенту, на думку соціологів, матиме ті ж самі проблеми при створенні коаліції. Варіації все ті ж: ПР+НУ+БЛ; БЮТ+ПР; або БЮТ+НУ і те ж саме питання залучення до гіпотетичної коаліції Блоку Литвина.

Крім того, дострокові вибори можуть перетворитися на стратегічну репетицію президентських виборів, вважає соціолог, голова правління Центру «Соціовимір» Сергій Таран, коментуючи результати всеукраїнського опитування, яке проводилось на початку вересня, у розпал кризи в українському парламенті. Може, саме тому дострокові вибори так активно лобіюють деякі політики, каже він.

Україна має шанс «видужати»

На запитання Радіо Свобода, чи готові люди до дострокових виборів, чи прийдуть вони на виборчі дільниці та віддадуть свої голоси за політиків, які викликають самі лише розчарування, Сергій Таран зауважив: хоч громадяни й розчаровувались у тому, що робить влада, вони все ще вірять, що їхній голос здатний впливати.

Для України характерний особливий феномен, відзначив соціолог: політика і майдани стали для українців своєрідною культурною програмою. «От є в Бразилії карнавал, у Німеччині – пивний фестиваль, а в українців є політика і майдани, які вони обговорюють як серіал на вулиці».

«Рівень української політизованості є надзвичайно високим. Але це шанс для видужання. Якщо люди цікавляться, якщо їм не байдуже, то є надія, що ця безкінечна мильна опера колись закінчиться», – оптимістично завершує Сергій Таран.

У перебігу опитування соціологи з’ясували також, що за кілька місяців на 10 відсотків збільшилось число українців, які підтримують вступ до НАТО. Цікаво, що за вступ до Північноатлантичного союзу готова проголосувати в першу чергу молодь віком від 18 до 24 років та громадяни з вищою освітою.

Опитування здійснили 4–11 вересня в 17 областях України, Криму та місті Києві. Опитали понад 2 тисячі респондентів.

(Київ – Прага)

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG