Доступність посилання

ТОП новини

Візит Ющенка до Нью-Йорка


Нью-Йорк – Сьогодні Президент України Віктор Ющенко відбуває з робочим візитом до Сполучених Штатів. Чільна мета подорожі – виступ на Генеральній Асамблеї Організації Об’єднаних Націй.

63-я сесія Генеральної Асамблеї відкрилася 19 вересня, і за традицією, у загальних дебатах беруть участь керівники держав і міністри закордонних справ. Вони використовують цю щорічну нагоду як для промов (здебільшого доволі стандартних, треба визнати), так і для двосторонніх неформальних, неофіційних зустрічей. Власне, саме ці зустрічі вважаються найістотнішою складовою частиною щорічного світового зібрання президентів, прем’єр-міністрів, монархів і всілякого роду інших правителів.

Державний департамент Сполучених Штатів не відмовляє у в’їзних візах навіть представникам диктаторських та авторитарних режимів. В ООН є 192 члени і не більше половини з них вважаються демократичними. Як повідомляє представництво України в ООН, Президент Віктор Ющенко має намір «викласти позицію України з актуальних глобальних проблем сучасності. Він також підпише Конвенцію ООН про права інвалідів». Президент Ющенко зустрінеться з Генеральним секретарем ООН Пан-Ґі-Муном, заплановані також і кулуарні бесіди з керівниками держав.

У програмі перебування Ющенка в Нью-Йорку поза межами ООН – зустріч з представниками української громади, яка завжди тепло його приймає. Він також виступить на засіданні Атлантичної Ради США, візьме участь у нараді з представниками ділових кіл, щоб закликати їх до збільшення інвестицій в українську економіку. Намічається його участь у конференції, яку влаштовує Колумбійський університет у Нью-Йорку. Нічого поки що не кажуть про можливість зустрічей Ющенка у Вашингтоні.

Засоби масової інформації у США пов’язують візит Ющенка з проблемою його політичного майбутнього

Про Україну взагалі найчастіше згадують у зв’язку зі спробою Росії силою зброї повалити уряд у Тбілісі та розчленувати Грузію. Але, як зауважив Ніл Кавуто, оглядач телемережі новин «ФоксНьюз», навряд чи російська армія з її застарілою зброєю і стратегією позавчорашнього дня наважиться спробувати повторити з Україною варіант грузинського «бліцкрігу».

Що ж до Президента Віктора Ющенка, то здебільшого цитують його обмін звинуваченнями з главою українського уряду. Наприклад, «Вашингтон Таймс» пише, що коли розпалася демократична коаліція у парламенті, то Президент звинуватив пані Тимошенко у зраді державних інтересів України, бо вона блокується з проросійською опозицією. Ось як звучить у перекладі з англійської заява Ющенка: «Те, що зробила Прем’єр-міністр, називається одним словом – зрада, бо тут особисті інтереси взяли гору над інтересами національними». Газета «Нью-Йорк Пост» подає повідомлення з Києва, де пані Тимошенко заяву про її зраду називає «божевіллям», додавши, що їй навіть ніяково це коментувати. На думку оглядачів, ця сутичка вказує на цілковите безвладдя у Києві, що ставить під сумнів шанси Віктора Ющенка бути переобраним.

(Нью-Йорк – Київ – Прага)

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG