Доступність посилання

ТОП новини

Білоруська опозиція не бойкотуватиме виборів до парламенту


Колишній політв’язень Сяргей Парсюкевіч проводить передвиборну кампанію на Смоленському ринку у Вітебську 18 вересня 2008р.
Колишній політв’язень Сяргей Парсюкевіч проводить передвиборну кампанію на Смоленському ринку у Вітебську 18 вересня 2008р.

Мінськ – Через тиждень, 28 вересня, у Білорусі пройдуть вибори до Палати представників Національних зборів – нижньої палати парламенту. Але лише вчора білоруська опозиція ухвалила остаточне рішення про участь у цій кампанії, відмовившись від пропозицій бойкотувати ці вибори.

Після того, як білоруські власті не допустили у дільничні виборчі комісії своїх опонентів, білоруська опозиція постала перед важким вибором: брати участь у виборах на умовах чинної влади, які не дають можливості розраховувати на чесний підрахунок голосів, і тим самим посприяти можливому визнанню цих виборів міжнародною спільнотою, або бойкотувати вибори і програти їх, як кажуть, без бою.

Після довгих дискусій опозиція вирішила, що знімати демократичних кандидатів з виборчих перегонів не треба, а потрібно організувати активне та ефективне спостереження за голосуванням та підрахунком голосів, щоб потім було чим довести факти порушень, якщо вибори будуть сфальсифіковані. Водночас опозиція вже назвала теперішню передвиборну кампанію нечесною та не вільною і закликала своїх прибічників на масову акцію у центрі Мінська відразу після закриття виборчих дільниць 28 вересня.

Білоруській владі дуже залежить на визнанні цих виборів міжнародною спільнотою

На останніх виборах у парламент Білорусі не потрапив жоден представник опозиції, але цього разу, як вважають спостерігачі, білоруська влада може піти на те, щоб пропустити в парламент кілька опозиціонерів.

Президент Білорусі Олександр Лукашенко днями заявив, що влада зробила все, щоб на Заході ці вибори були визнані демократичними, що він особисто не вестиме опозицію в парламент за руки, але якщо хтось з конструктивної опозиції виграє у своєму округові, то зможе потрапити до парламенту.

Білоруська влада дуже зацікавлена у визнанні цих виборів міжнародною спільнотою. Сполучені Штати Америки та Євросоюз нещодавно заявили, що від цих виборів залежить, чи підуть вони на покращення відносин із Білоруссю: якщо вибори будуть вільними, то США та ЄС скасують свої економічні та візові санкції проти білоруських властей. Таким чином Мінськ сподівається на подолання міжнародної ізоляції, а також на іноземні інвестиції. У теперішніх білоруських економічних умовах це, мабуть, головне.

(Мінськ – Київ – Прага)
  • Зображення 16x9

    Валерій Калиновський

    Народився в 1967 році в Україні. Закінчив факультет журналістики Білоруського державного університету та аспірантуру в Інституті історії мистецтва, етнографії та фольклору Національної академії наук Білорусі. Із 1987 року працював в іванівській районній газеті на Берестейщині, мінській обласній газеті, республіканському виданні «Чырвоная змена», в парламентський газеті «Звязда» перших років незалежності Білорусі. Кореспондент Української служби Радіо Свобода в Мінську з 1994 року, з 2000 року – в Білоруській службі Радіо Свобода. Автор книг «Справа Бяляцького» (2012), «Пані Ельжбета. Історія однієї дружби» (2016), «Діти Франції. Історія сімей, які повірили Сталіну» (2019).

ВИБІР ЧИТАЧІВ

ФОТО ТА ВІДЕО

XS
SM
MD
LG