Доступність посилання

ТОП новини

Росія має достатньо важелів щодо України і без прямого вторгнення (світова преса)


Прага – У світовій пресі далі обговорюють складні російсько-українські стосунки. Йдеться про майбутні непрості переговори Києва з Москвою з приводу нових цін на газ і також про можливі кроки України у відповідь на спроби «цінового тиску» з Росії. Газети публікують матеріали про цілі можливого візиту Прем’єр-міністра Юлії Тимошенко до Москви, а також нові висловлювання президента Віктора Ющенка щодо перспективи взаємин між Києвом і Москвою.

Російська «Нєзавісімая Ґазєта» інформує у понеділок про те, що Президент України Віктор Ющенко прибуває на початку тижня до Нью-Йорка, де проведе, окрім іншого, консультації щодо внутрішньої ситуації в Україні та з приводу українсько-російських відносин. Московське видання вважає, що Ющенка особливо турбує ситуація в Криму, де останніми днями активізувався парламент автономії, який закликає Верховну Раду України підтримати незалежність Південної Осетії і Абхазії.

«Нєзавісімая Ґазєта» також стверджує, що в Україну збирається американська делегація на чолі з заступником Держсекретаря Даніелем Фрідом, яка перейматиметься проблемою видачі українським громадянам російських паспортів. За даними російського видання, Вашингтон непокоїть те, що Росія намагається провести нові лінії у центрі Європи і розширити так звану «московську сферу впливу» за рахунок розширення кількості «своїх співвітчизників» у ближньому зарубіжжі. «Нєзавісімая Ґазєта» інформує про нові можливі «економічні зіткнення» між Україною та Росією та плани Києва збільшити плату за перебування Чорноморського флоту Росії в Севастополі «із 97 мільйонів доларів до 1,5-2,5 мільярдів доларів». Це видання також наголошує, що є загроза нової торгової і газової війни між двома країнами, і прем’єр Юлія Тимошенко намагатиметься якось «пом’якшити удар» на переговорах з Володимиром Путіним наприкінці вересня.

Американська «Вашингтон Таймс» оприлюднила інтерв’ю з Віктором Ющенком, у якому Глава української держави веде мову про проблеми українсько-російських стосунків, зокрема, ситуацію довкола російського Чорноморського флоту і тверді наміри Києва щодо вступу до НАТО і ЄС. Тут Віктор Ющенко також заявив, що, у порівнянні з Грузією, для України немає «такої загрози», «Україна все ж не Грузія», але, за словами Президента України, тут відповідь може бути одна – приєднання до системи колективної безпеки. Віктор Ющенко також сказав у інтерв’ю, що Україна робить усе можливе для «інтеграції в єдину європейську систему цінностей».

Впливова «Файненшел Таймс» прогнозує можливе загострення стосунків між Києвом і Москвою, але вважає, що «конфлікт між Росією і Україною маловірогідний», бо «Москва має досвід для інтриг через, наприклад, торгові обмеження чи через розпалювання невдоволення серед етнічних росіян в Криму».

(Київ – Прага)
  • Зображення 16x9

    Василь Зілгалов

    Із Радіо Свобода співпрацюю з 1989 року. Переїхав з Мюнхена до Праги у березні 1995 року. Народився в сталінській Україні. Троє з родини загинули від голоду у 1932-33 роках. Мати ледве уціліла в 1933-му. Батько пройшов Колиму але система все ж знищила його. Окрім батька, тоталітаризм згубив чотирьох моїх дядьків. Закінчив історичний факультет. Викладав методологію історії. Підготував дві дисертації. Чимало написав. Журналістом став з 1969 року, після вторгнення радянських військ до Праги. Опублікував роботи з історії політичної публіцистики, книги з історії українських міст, дослідження про Василя Пачовського, з історії української еміграції.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG