Доступність посилання

ТОП новини

«Тепло в домівки!» Чи готові комунальні підприємства до раннього опалювального сезону?


Через холодну погоду опалювальний сезон має розпочинатися раніше, ніж зазвичай за календарним планом (15 жовтня), зазначив заступник глави Секретаріату Президента Роман Безсмертний під час селекторної наради з головами обласних державних адміністрацій. Чи готові комунальні підприємства дати тепло в оселі городян?

Україна на 90% готова до зими - це стосується підготовки до опалювального сезону котелень, водопровідних мереж, ремонту житлових будинків, звітує заступник міністра житлово-комунального господарства Сергій Зимін. Найбільшою проблемою лишаються розрахунки областей, в тому числі підприємствами теплової енергетики за спожитий газ. «Борги підприємств «Теплокомуненерго» за спожитий природний газ сягають 1,7 млрд. грн.. І це дуже серйозна проблема. Також є борги і за електроенергію на підприємствах водопровідно-каналізаційного господарства. Вони створюють на загальну суму 1,8 млрд. грн.. Є субвенція з державного бюджету місцевим бюджетам з енергозбереження в сумі 600 млн. грн., з яких уже профінансовані 336 млн. грн.. Ми вважаємо, що держава дала досить потужний фінансовий потенціал для того, щоб обласні державні адміністрації своєчасно підготувалися до опалювального сезону».

У лучан немає навіть гарячої води. Чи буде тепло в оселях?

У Ратнівському та Старовижівському районах Волинської області опалювальний сезон уже розпочався. А у самому обласному центрі війна підприємців і влади обернулася холодною війною проти городян, повідомляє місцева кореспондентка Радіо Свобода Валентина Одарченко.

***************************************

Мешканці 33 та 40 кварталів, а це третина Луцька, давно забули про гарячу воду, і вже почали мітингувати, побоюючись, що так і не діждуться тепла. Причина в заборгованості міста приватній енергетичній компанії «Луцьктеплоенерго», тим часом як, згідно зі впровадженою схемою оплати, мешканці Завокзального району міста платять за тепло та гарячу воду не цій компанії, безпосередньому виробнику, а комунальному підприємству «Луцьктепло». Причому переважна більшість городян робить це чи не найсправніше в Україні. А от послуг у Завокзальному районі – катма. Бо комунальне підприємство досі винне приватному 8 млн. грн., а «Луцьктеплоенерго» - «Нафтогазові України» - 7млн. грн... Котельня, за іронією долі розташована на вулиці Карбишева, раніше належала Волинському шовковому комбінату, а її власник Олександр Кропива нині є великим акціонером комбінату. Тож не надаючи послуг, пан Кропива намагався змусити місто заплатити. Але вимагати гарячої води городяни прийшли під стіни шовкового комбінату:

«Вони між собою сваряться, а заручниками ситуації лишаємося ми. Нам не можна бути осторонь – потрібно виходити на громадські акції, підписувати звернення і повертати в комунальну власність те, що повинно нам належати».

Ну і що, що в лучан немає гарячої води – в них гарантовано буде тепло! – запевняє керівник комунального підприємства «Луцьктепло» Рустам Дячук, рапортуючи про відмінну підготовку міста до опалювального сезону:

«Капітальний ремонт котелень виконаний на 100%; поточний ремонт котелень(61 котельня) – на 100%; капітальний ремонт центральних теплових пунктів виконаний на 100 %; поточний – на 100%; поточний ремонт тепломереж виконаний на 100%. Єдине, що виконано тільки на 58% –– це капітальний ремонт тепломереж: з 1,9 км. відремонтували 1,1, але до 1 жовтня маємо виконати ці роботи…».

Однак рапорти про готовність за відсутності гарячої води не задовольняють обласну владу. Під час апаратної наради Голова облдержадміністрації Микола Романюк роздав на горіхи і приватникам, і міській владі, заявивши, що не збирається чекати, поки місто переписуватиметься з підприємцем через Інтернет . Він повідомив, що нині рахунки «Луцьктепла» заблоковані, аж поки комунальне підприємство повністю не розрахується з приватним «Луцьктеплоенерго».

На Львівщині виникла доволі складна ситуація з постачанням газу

Якщо протягом 3 днів температура сягатиме нижче 8 градусів тепла, то 1 жовтня міські чиновники Львова обіцяють розпочати опалювальний сезон. Проте через непогашені борги за використане паливо за минули роки у місті вже другий тиждень подається газ із заниженим тиском у мережі. Львівська міська рада звернулася до Кабінету міністрів з вимогою втрутитися у ситуацію із постачання газу місту, розповідає місцева кореспондентка Радіо Свобода Галина Терещук.

***************************************

Навіть ті підприємства, які мають ліміти газу, не можуть подати людям гарячу воду і тепло через критичний рівень тиску у мережі. Лише по Львову борг сягає більше 57 млн. грн.Попри те, що населення Львова та області розраховується за газ дуже справно, їхні права на отримання якісних комунальних послуг постійно порушуються. Адже у більшості районів Львова люди не мають гарячої води від квітня.

Загалом на Львівщині близько 90% котелень готові до початку опалювального сезону, як і більшість теплових мереж. Однак складна ситуація залишається у 5 районах і в самому обласному центрі.

Заступник голови Львівської ОДА Тарас Федак повідомив Радіо Свобода: «Ми готові розпочати на початку жовтня запуск систем опалення. Уже поставлені завдання перевірити системи у школах, дитячих садочках, щоб 1 жовтня подати тепло».
Чиновники мерії та області зібрались на спільну нараду щодо початку опалювального сезону лише після того, як Президент зобов’язав подати людям тепло з 1 жовтня.

Енергозбереження - зниження тарифів

Енергозбереження - це єдиний шлях зменшення тарифів на житлово-комунальні послуги, зазначає заступник міністра житлово-комунального господарства Сергій Зимін. «Зниження житлово-комунальних послуг можливе тоді, коли ми будемо застосовувати утилізатори теплоти та коли будемо застосовувати індивідуальні теплові пункти замість центральних, які морально та фізично вже зношені. Перше – прийняття відповідних нормативних актів, які ми подали до ВРУ. Друге – фінансування відповідно до запитів, які ми надали. На 2009 рік ми подали бюджетний запит на 6,5 млрд. грн. на енергозбереження».

Індивідуальне та електричне опалення

Перехід від централізованої до індивідуальної системи опалення потребує часу, відтак не варто сподіватися на такі зміни цієї зими, говорить Володимир Саприкін, експерт з енергетичних питань центру ім. Разумкова. Окрім цього необхідно вирішити і цілу низку дотичних до цього проблем. «Кожен буде опалювати власну квартиру. А хто буде опалювати коридори? Ця ідея перспективна, але її потрібно загнати в рамки. Є також ідеї переведення на електричне опалення. Але це доцільно робити лише в новобудовах».

За даними Міністерства палива та енергетики, запасів вугілля на тепло- та електростанціях бракує майже на мільйон тонн.
Борги підприємств теплокомуненерго за спожитий газ, як стверджують у Міністерстві житлово-комунального господарства, становлять 1, 7 млрд. грн.
  • Зображення 16x9

    Наталка Коваленко

    Співпрацюю з Радіо Свобода з 2005 року. Магістр Інституту журналістики Київського національного університету ім. Т.Г. Шевченка. Народилася на Полтавщині 1984 року. Кореспондентка та редакторка сайту Радіо Свобода

     

  • Зображення 16x9

    Олександр Лащенко

    На Радіо Свобода – з березня 2005 року. До того працював три роки на Громадському радіо. Народився 1969 року в Києві. Закінчив Київський національний університет імені Тараса Шевченка.

XS
SM
MD
LG