Доступність посилання

ТОП новини

Україна як центр Європи. Мандрівні замітки італійського журналіста


Рим – У чиновницьких кабінетах Брюсселя ще довго міркуватимуть про європейське майбутнє України. Тим часом деякі громадяни Євросоюзу зовсім не бачать Україну на задвірках євроспільноти. Навпаки, вважають її центром і справжньою душею континенту. Такого висновку дійшов відомий італійський журналіст Паоло Руміц після тривалої подорожі уздовж східних кордонів ЄС.Упродовж місяця в розлогих репортажах на шпальтах видання La Repubblica він знайомив читачів із «Іншою Європою», котру наразі не знайдеш у туристичних путівниках на Заході.

Журналіст Паоло Руміц
Народившись у місті Трієсте, поблизу італійсько-словенського кордону, Паоло Руміц завжди прагнув пізнати сусідній східний край. Колись та територія була відгороджена від Італії та решти західних країн «залізною завісою».

Із рюкзаком за плечима, пересуваючись усіма можливими транспортними засобами, він здійснив своєрідний «вертикальний спуск» від Мурманська до Стамбула.

Подолавши 7 тисяч кілометрів, мандрівний журналіст умисно оминав великі міста і комфортабельні готелі. Можливо тому, говорить Руміц, йому зустрічалися в основному душевні і приємні люди. На українській території він відкривав провінційну Волинь, Буковину, Поділля та Полісся.

«Україна в моїй уяві як «тепла мати»

Маршрут подорожі, накреслений автором
«Найбільше мені запам’яталися селяни, передусім селянки літнього віку. Вони були дуже цікавими співрозмовницями, у них дивовижна пам’ять про минуле. Ці люди надто прив’язані до землі, для них рідна земля – це святе. Україна в моїй уяві – як «тепла мати», тому що ця країна дуже привітна. Там завжди горить домашнє вогнище і потім цей надзвичайний зв’язок зі своїм корінням, із рідною землею... Я б не хотів, що б такі цінності були втрачені», – розмірковує Паоло Руміц у розмові з Радіо Свобода.

Для більшості його співвітчизників Україна, як terra incognita. Але журналіст La Repubblica переконує читачів, що забута периферія насправді є центром Європи, її серцем і душею. Так воно є навіть у географічному сенсі. На схилах річки Тиса Паоло Руміц знайшов обеліск часів австро-угорської імперії, котрий символізує центральне місце на суші між Атлантикою та Уралом, між Баренцовим і Середземним морями.

Гордість і сум українців

Під час подорожі італійський журналіст побачив різну Україну. У Чернівцях на його очах місцеві ділки побили таксиста, бо той відмовлявся платити данину. При цьому жоден міліціонер на місце розборки не з’явився. Але того ж дня іноземець був здивований толерантним ставленням до циганів з боку місцевого населення, чого в Італії просто неможливо побачити, каже Паоло Руміц.

«В Україні ще зберігаються давні цінності як, наприклад, гостинність. Ми на Заході вже не є такими привітними. Я в Україні спокійно мандрував автостопом, посеред траси швидко знаходилися люди, які погоджувалися мене підвезти. У нас цього вже не побачиш. У нас панічно бояться іноземців, страх перед чужинцем став параноєю», – зазначив журналіст.

Він почувався сп’янілим від безмежних житніх просторів і земельного роздолля. У газетних публікаціях автор порівнює Україну з Францією. Каже, що вона могла б годувати усю Європу.

«За моїми спостереженнями, Франція та Україна – це як два великих села у Європі, два центри з багатою сільськогосподарською культурою. Український мешканець села, як і французький селянин, не просто гордий – він щасливий жити і працювати на землі. Як на мене, це велике надбання держави. І якщо Україна розпродасть свої земельні багатства, тоді всі ми будемо обдурені», – зауважив Паоло Руміц.

На сторінках видання La Repubblica він змальовує українців, котрі пишаються рідним краєм, але водночас люди сумні, невдоволені умовами власного життя. «Це тому, що керують у нас бандити», – пожалілася іноземному журналісту українська селянка.

Попри політично-економічні проблеми, в культурному плані Україна давно заслуговує бути повноправним членом євроспільноти, вважає пан Руміц. Адже він, італійський громадянин, почувався там, як удома, а значить це також його рідний європейський дім.

(Рим – Прага – Київ)

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG