Доступність посилання

ТОП новини

Об’єднавча та політична місія «зеленого» патріарха Варфоломія Першого


Виступ Вселенського патріарха Варфоломія Першого перед депутатами Європарламенту, Брюссель, 24 вересня 2008 р.
Виступ Вселенського патріарха Варфоломія Першого перед депутатами Європарламенту, Брюссель, 24 вересня 2008 р.

Брюссель – Європейський парламент, продовжуючи шлях міжкультурного діалогу, яким ознаменований весь 2008 рік, сьогодні запросив до себе Вселенського патріарха Варфоломія Першого. Виступивши перед депутатами, лідер світового православ’я закликав до єднання всіх релігій та культур, а також свідомішого поводження із довкіллям. Адже він відомий, як палкий захисник навколишнього середовища. Та євродепутати не передбачали, що патріарх Варфоломій, попри релігійну та екологічну спрямованість свого звернення, вдасться й до політичних закликів. А саме, про необхідність прийняття Туреччини до Європейського Союзу.

Президент Європейського Парламенту Ганс-Ґерт Петтерінґ після тривалої бесіди із шанованим гостем із Константинополя (чи нинішнього Стамбулу), представив його депутатам та журналістам.

«Це наша друга зустріч і це знаменно, що його Святість тут із нами. Адже його останні відвідини Європарламенту були ще в 1994 році і мені добре запам’яталася його промова в Страсбурзі. Його Святість відвідує нас у рамках Європейського року міжкультурного діалогу. Патріарх Варфоломій представляє християнство. Ми вже мали зустріч з Великим Муфтієм із Дамаску Гасуном. Очікуємо також на візит Великого Рабина Джонатана Сакса, що представлятиме єврейських віруючих», – зазначив голова Європарламенту.

«Зелений» патріарх

Константинопольського та Вселенського патріарха Варфоломія вважають сучасним апостолом любові та миру. Попри свою релігійну діяльність, він ще відомий як громадський діяч та вчений-теолог. За досягнення на ниві збереження світової екосистеми його ще називають «зеленим патріархом».

Сьогоднішнє звернення патріарха до європейських депутатів торкалося здебільшого міжрелігійного діалогу та екуменічної сфери.

Варфоломій Перший заявив про готовність долучитися до справи миру та процвітання Європейського Союзу. «Ми відкриті для партнерства в діалозі, який маємо сьогодні, і ретельно слідкуємо за тим, що відбувається у нинішньому світі. У такому душевному стані Патріархат перебуває упродовж 25 років, культивуючи діалог із Ісламом та Юдаїзмом. Ми організовуємо багато дво- та тристоронніх зустрічей, і в грудні в Афінах ми матимемо вже 12-й раунд діалогу з представниками ісламу», – зазначив патріарх.

Пробудити екологічну свідомість людей – так сформулював духовний лідер світового православ’я свою «зелену місію». Він повідомив, що наступного року Фінляндія організовує конференцію з питань довкілля, в кулуарах вона вже отримала назву «Кіото –2».

«Прийміть Туреччину до Вашого проекту»

Проте, представляючи християнську релігійну меншину, що живе в 70-мільйонній мусульманській Туреччині, Варфоломій також вдався до деяких політичних кроків.

«Євросоюз має долучити Туреччину до свого проекту, тим часом як Туреччина мусить пришвидшити розвиток міжкультурного діалогу та толерантності, щоб ЄС прийняв її до європейської спільноти», – закликав євродепутатів духовний лідер світового православ’я Варфоломій Перший.

Свою позицію він пояснив пізніше, виступаючи перед представниками засобів масової інформації: «Туреччина розташована на географічному кордоні між Азією та Європою. Вона є своєрідним мостом між двома континентами, між Сходом та Заходом. Вона мусить належати до європейської сім’ї, бо поєднує християнство та іслам».

На думку патріарха Варфоломія, Туреччина рухається в напрямку демократії, але їй ще треба багато попрацювати, щоб покращити ситуацію з правами людини, меншинами та свободою віросповідань. Він упевнений, що той факт, що більшість населення Туреччини сповідує іслам, не є перешкодою для її вступу до ЄС. Навіть навпаки, співіснування різних релігій сприятиме духовному збагаченню, вважає Вселенський патріарх Варфоломій Перший.

(Брюссель – Прага – Київ)

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG