Доступність посилання

ТОП новини

Кавказька криза поляризувала суспільство у Латвії – одні підтримують Грузію, інші – Росію


Рига – У латвійському суспільстві панують різні погляди на ситуацію навколо грузинського конфлікту. Російськомовне населення Латвії підтримує Росію, симпатії ж латвійців на стороні Грузії. На думку місцевих політологів, це пов’язане, в першу чергу, з тим, що місцеве російськомовне населення отримує інформацію безпосередньо з російських засобів масової інформації, в основному з телеканалів, і нерідко стають жертвами російської пропаганди.

Дані дослідження, проведеного компанією Factum Interactive, засвідчили, що значна частина латвійських мешканців, в основному російськомовних, під час збройного конфлікту міжонні неросійські ЗМІ не мали на латвійську аудиторію практично ніякого впливу.
Росією та Грузією отримувала інформацію з російських ЗМІ. Вплив місцевих засобів масової інформації був значно нижчим, а закорд
Директор Центру Східноєвропейських політичних досліджень Андріс Кудорс зазначає: «Мас-медіа, які є популярними в Латвії, – це російські мас-медіа, я маю на увазі телебачення. Але, на жаль, ми бачимо, що вони не вільні. Оскільки вони безпосередньо чи не напряму контролюються Кремлем, то не завжди надходить об’єктивна інформація».

Місцеві аналітики вважають, що саме з цим пов’язана різниця поглядів російськомовних та латиських мешканців Латвії на події в Грузії. Ось як пояснює мешканка Латвії, росіянка Елізабет Кравцова, чому латвійські росіяни підтримують дії Росії: «Південні осетини були національною меншиною в Грузії, росіяни тут також національна меншина. Вони бачили, що Грузія військовими силами намагалась вирішити проблеми меншин і Латвія це підтримала. Люди поставили себе на місце південних осетин і тому побачили загрозу з цієї позиції».

Існує категорія людей, які тримаються за свою «руськість»

Якщо порівняти Ригу, Таллінн та Вільнюс, то в столиці Латвії частіше за все можна почути російську мову. Однак більшість представників російськомовного населення, особливо молодь, можуть одразу перейти на латиську або ж англійську мову. Ці особи мають латвійське громадянство, беруть активну участь у житті Латвії. Та існує й інша категорія людей, які тримаються за свою «руськість», як за рятівний пояс. І якщо економічні та соціальні аспекти життя поєднують їх із латвійцями, то у політичному та культурному плані ці особи орієнтовані на Росію і намагаються створити російськомовний заповідник усередині Латвії.

Окремі латвійські політики висловлюють занепокоєння з приводу існування в Латвії так званої п’ятої колони проросійської спрямованості. На думку колишнього міністра закордонних справ Латвії Сандри Калнієте, ці особи можуть стати політичним інструментом в руках Кремля, особливо беручи до уваги той факт, що жодна з латвійських структур не може виявити, чи не є вони носіями як латвійського, так і російського громадянства. Російська Федерація ці дані не повідомляє.

Начальник Управління державної прикордонної служби Латвії Наталія Зайцева каже: «Жодна установа в Латвії, якщо паспорт не підроблений або не фальшивий, не може встановити, чи ця особа крім латвійського не має іншого паспорта».

«Потрібно намагатися зміцнити симпатії та розуміння до Латвії»

Щоб виправити ситуацію, на думку латвійського політолога Андрейса Макаровса, латвійській державі слід будувати міст між російськомовними та латиськими мешканцями.

«Найкраще, що зараз можна зробити, це не боротися з симпатіями місцевих росіян до Росії, а намагатися зміцнити симпатії та розуміння до Латвії, як держави, до суспільства, будувати міст. Це єдиний спосіб, як цю ситуацію можна змінити у позитивну сторону», – наголошує політолог.

Тим часом опозиційна російськомовна партія «За права людини в єдиній Латвії» подала законопроект до Саейму Латвії про визнання незалежності Південної Осетії та Абхазії.

(Рига – Прага – Київ)
XS
SM
MD
LG