Доступність посилання

ТОП новини

Євро-2012: Чого чекати від нинішнього засідання виконкому УЄФА


На цьому місці мають збудувати стадіон до чемпіонату у Львові. 9 вересня 2008 року. Фото Михайла Дашковича
На цьому місці мають збудувати стадіон до чемпіонату у Львові. 9 вересня 2008 року. Фото Михайла Дашковича

Київ – Сьогодні у французькому місті Бордо виконком УЄФА вирішить, чи Україна й Польща збережуть право проводити Євро-2012. Обидві країни, попри недоліки, сподіваються, що так станеться.

Україна і Польща тиждень тому узгодили свої бізнес-плани підготовки до Євро-2012, серед яких і розбудова спортивної та туристичної інфраструктури, і модернізація та реконструкція транспортної галузі, і введення у дію нових та оновлених старих стадіонів.

Президент Федерації футболу України Григорій Суркіс нагадує, що в Дніпропетровську вже відкрили перший в Україні і Польщі стадіон із дванадцяти, які повинні прийняти Євро-2012. Але, на жаль, в Україні немає сьогодні, як це є у Варшаві в Польщі, аеропорту, який зможе прийняти за сучасними вимогами 10 мільйонів пасажирів на рік.

Керівник Федерації футболу Польщі Марек Лісткевич бачить в Україні і проблеми, і можливість повчитися. За його словами, в Україні головна проблема – якість транспортної інфраструктури, яку треба поліпшувати.При цьому він звертає увагу, що українці обіцяють «запустити» на розвиток туристичної галузі приватний капітал. «Вони мають гарний досвід, принаймні, найкращі футбольні арени зараз в Україні будують приватні інвестори. Ми ж покладаємось тут на державу, оскільки досвіду, подібного українському, у нас немає», – каже польський футбольний урядовець.

А міністр України у справах сім‘ї, молоді та спорту Юрій Павленко покладає надії і на спільний «ривок» державних і приватних інвесторів, і на ініціативу місцевих органів влади. Саме вони, каже міністр, фактично на сьогодні є лідерами і провідниками підготовки до Євро-2012: «Якщо ми візьмемо мерію чи Донецька, чи Дніпропетровська, чи Львова, чи навіть Києва, усі вони налаштовані і працюють на сто відсотків на підготовку і проведення «Євро».

Більшість українців ставиться до футболу як до національної гри, а до Євро-2012 – як до найбільшого європейського прориву, який Україні необхідно здійснити.

Отож і Україна, і Польща налаштовані оптимістично. А який настрій мають чиновники УЄФА?

(Київ – Прага)

ВИБІР ЧИТАЧІВ

ФОТО ТА ВІДЕО

XS
SM
MD
LG